Ingezonden persbericht
Persbericht
ZLTO daagt minister voor rechter
ZLTO heeft vandaag per brief minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gebreke gesteld. ZLTO wil via de kort gedingrechter bereiken dat de minister voor Pasen met een werkbare oplossing komt in de kwestie van de tewerkstellingsvergunningen. ZLTO hoopt dat de minister gevolg geeft aan deze noodkreet. Zo niet, dan resteert alleen de gang naar de rechter.
Door zijn eenzijdige besluit van begin maart belemmert de minister ondernemers in het uitoefenen van hun bedrijf. Het is vooral het moment waarop de minister zijn beleidswijziging bekend maakte dat de telers en kwekers in problemen brengt. De werkzaamheden zijn in volle gang, nu en de komende weken zijn mensen hard nodig. Als telers en kwekers niet op tijd kunnen leveren stelt dat de continuïteit van de bedrijfsvoering direct in gevaar. De sociale nood op veel bedrijven is hoog.
ZLTO roept ook haar leden op, waarvan vergunningaanvragen reeds zijn afgewezen, om bezwaar te maken bij het UWV. ZLTO zal komende dagen ook de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken uitnodigen voor een werkbezoek aan het gebied.
Ondernemersrisico
De beleidswijziging van de minister kan onmogelijk gezien worden als een normaal ondernemersrisico. Ondernemers kunnen binnen de korte tijdspanne die hen rest (van enkele dagen tot enkele weken), onmogelijk voldoende personeel vinden en zeker niet de mensen voldoende en direct geschikt voor de oogst- en plantwerkzaamheden die momenteel in volle gang zijn.
Bevestiging
Aanleiding voor de juridische stappen die ZLTO vandaag namens de leden in gang zet, is de bevestiging die de minister begin van deze week deed, dat hij tot 1 juli mondjesmaat vergunningen verleent, maar daarna niet meer. De minister wijkt daarmee eenzijdig af van de afspraken die zijn gemaakt tussen (Z)LTO en UWV. Volgens ZLTO tart de minister hiermee het beginsel van behoorlijk bestuur. Hij laat na een fatsoenlijk overgangsregeling af te kondigen. ZLTO wil via de rechter een overgangsregeling bereiken.
Deze herfst moet de minister besluiten of volgend jaar (2012) voor Roemenen en Bulgaren dezelfde regels gaan gelden als voor medewerkers uit andere Europese landen.
Stappenplan
Afgelopen jaren zijn in overleg met UWV en ministerie steeds goede afspraken gemaakt over de stappen die telers en kwekers moeten zetten alvorens vergunningen te kunnen aanvragen. Onderdeel van deze afspraken is dat de telers en kwekers aantoonbaar actief werven in hun directe omgeving, werven via de kaartenbakken van het UWV en werven via het aanbod van uitzendbureaus. Dat is het zogenoemde prioritair aanbod. Eerder kunnen telers en kwekers sowieso geen tewerkstellingsvergunning aanvragen. De tewerkstellingsvergunning is een sluitstuk in de personeelsvoorziening.
Cijfers
Afgelopen jaar is het aantal vergunningen met ruim 400 gedaald. Ruim 94% van de vacatures worden ingevuld met mensen uit het prioritair aanbod. UWV vult circa 1,1%. Voor 2,5% van de vacatures wordt door telers en kwekers een tewerkstellingsvergunning aangevraagd.
Zie ook de factsheet Seizoenvacatures in land- en tuinbouw (PDF).
Ingezonden persbericht