Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T - MILIEUFEDERATIE NOORD-HOLLAND
Coalitieakkoord biedt basis duurzame keuzes Noord-Holland
Zaandam, 15 april 2011 - Aanstaande maandag wordt een nieuw College van Gedeputeerde Staten geïnstalleerd. Het coalitieakkoord "Verantwoord en duidelijk gericht op de toekomst" biedt aangrijpingspunten om Noord-Holland duurzamer in te richten. Het nieuwe College lijkt echter een stevige streep te zetten door de ambitie om door middel van nieuwe windmolens op land de doelen t.a.v. duurzame energie daadwerkelijk te halen.
Tot tevredenheid van de Milieufederatie stelt het nieuwe College dat duurzaamheid voor GS een "essentiële rol" speelt. Wat duurzaamheid precies betekent bij bijvoorbeeld de beoogde economische ontwikkeling mist vervolgens en vraagt dus een stevige uitwerking.
Heel concreet is het akkoord ten aanzien van duurzame omgang met energie. De Milieufederatie is blij met het accent dat GS legt op het beperken van energiegebruik, daar valt veel winst te halen. De grootste zorg van de Milieufederatie ten aanzien van het collegeakkoord zit in de stelling dat er geen groei zal mogen plaatsvinden in "opgesteld vermogen" aan windmolens op land. GS kiest er voor windmolens op zee te plaatsen. Door het wegvallen van geld van het Rijk voor duurzame energie vreest de Milieufederatie dat deze optie echter niet haalbaar zal blijken. Het is dan zeer de vraag of GS de beoogde ambities ten aanzien van duurzame energie zal halen. De Milieufederatie pleit daarom voor het ontwikkelen van een visie op een realistische transitie naar duurzame energie. Ernest Briët: "Als de gedeputeerde Milieu de eerste maanden van zijn termijn investeert in een visie op de transitie naar duurzaam energiegebruik & -opwekking zal hij daar zijn gehele termijn profijt van hebben!" De
Milieufederatie heeft een aanbod klaarliggen om bij te dragen aan de totstandkoming van zo'n visie. Hierbij worden ook de kansen meegenomen die zon, zee en biomassa bieden.
Terecht heeft GS oog voor de overlast die windmolens op land kunnen opleveren voor de bewoners. Die overlast dient zo minimaal mogelijk te zijn en daarom moeten bij de planontwikkeling bewoners van het gebied nadrukkelijk worden betrokken. Dat lijkt een betere benadering dan nu de potentie van windmolens op land volledig onbenut te laten.
Tot slot vindt de Milieufederatie het goed dat het College in wil spelen op trends als bevolkingskrimp. Daartoe worden de kwalitatieve en kwantitatieve woningbouwbehoefte opnieuw bekeken. De Milieufederatie juicht het toe dat het College wil voorkomen dat er gebouwd wordt voor de leegstand, zowel als het gaat om woningbouw, als om de aanleg van bedrijventerreinen en kantoorgebieden. Aangezien dit nu al een groot probleem is, denk aan het grote overschot aan kantoorgebouwen, is de Milieufederatie te spreken over de regierol die de provincie hierbij voor zichzelf ziet weggelegd.
Noot voor redacties
Voor meer informatie (
Ingezonden persbericht