Vrije Universiteit Amsterdam
7 april 2011
Robbert Dijkgraaf over kunst dankzij natuurkunde
Natuurkundevereniging 90 jaar: lasershow en publiekslezing
De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) bestaat negentig jaar en viert dat op de Vrije Universiteit met een lasershow en een lezing van Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW. Vrijdag 15 april vindt het evenement FYSICA 2011 plaats; iedereen is uitgenodigd voor een avondje met Robbert Dijkgraaf, getiteld Quantumcultuur: de moderne fysica en de kunsten. Schrödingers kat, Heisenbergs onzekerheid, verstrengelde deeltjes, de vierde dimensie en het uitdijend heelal: de verrassende ideeën en vindingen van de natuurkunde zijn een grote inspiratiebron geweest voor de kunsten, de literatuur en de media. Dijkgraaf buigt zich over de vraag hoe het wetenschappelijke gedachtegoed zich in kunst en cultuur manifesteert.
En speciaal voor natuurkundigen:
FYSICA 2011 biedt een gevarieerd programma voor alle natuurkundigen in Nederland, van student tot professor, werkzaam op scholen, in industrie of aan de universiteit. In het plenaire programma beschrijft Micha Katsnelson (Radboud Universiteit) zijn nauwe samenwerking met Nobelprijswinnaars Geim en Novoselov aan het wonderlijke materiaal grafeen: Graphene: CERN on your desk. Fabiola Gianotti (CERN), de leider van het ATLAS experiment, vertelt over de eerste resultaten van de LHC versneller. Huib Bakker (AMOLF) houdt het dicht bij huis en laat zien dat er interessant natuurkundig onderzoek te doen is aan water: Ions in water: two is a crowd! Supersonisch wordt het in de lezing van Physica prijswinnaar Detlef Lohse (Universiteit Twente): Supersonic air and water jets through flow focusing. En verder proberen drie jonge fysici in korte voordrachten de gunst te winnen van het publiek in de Young Speakers Contest.
De fysicamarkt toont bedrijven, instituten en instellingen, en prijzen worden uitgereikt aan de winnaar van de NTvN-prijs voor het beste artikel, en aan de natuurkundedocent van het jaar. Tijdens de studentensessie gaat voormalig minister Ronald Plasterk in op het belang van de wetenschap in relatie tot politiek en vice versa.
Het volledige programma is te vinden op www.fysica.nl. FYSICA 2011 wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.