Ingezonden persbericht
---
PERSBERICHT
Hooghalen, 15 april 2011
Bergen-Belsen bevrijd
Micha Gelber 66 jaar later over zijn leven in het concentratiekamp
Vandaag, 66 jaar na de bevrijding van Bergen-Belsen, wordt de expositie
De Kampenserie Westerbork - Bergen-Belsen geopend. Aan deze expositie is de documentairefilm 'Terug naar Tröblitz' toegevoegd. Daarin vertellen de broers Dukie en Micha Gelber hun verhaal over vervolging die via Bergen-Belsen eindigde met het Verloren Transport. De dan 9-jarige Micha Gelber maakte de bevrijding mee.
Op zaterdag 16 en zondag 17 april vertelt hij zijn oorlogservaringen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 'Mijn leven begint op 10 mei 1940.'
Micha Gelber (1935) wordt geboren in een Joods gezin in Ede, waar zijn Duitse vader als chemisch ingenieur werkt voor de AKU. Vanwege hun sterk zionistische oriëntatie, komen de Gelbers in aanmerking voor uitwisseling naar Palestina, eventueel als ruilmiddel voor gevangengenomen Duitsers in het Britse mandaatschap. Na arrestatie in juli 1943 vindt het gezin zich echter terug in kamp Westerbork. Het Beloofde Land blijft uit. Ook als de nazi's een jaar later, als de familie al enkele maanden in Bergen Belsen gevangen zit, 222 Joodse gevangenen wel laat afreizen naar het latere Israël. Als chemicus is vader Gelber te kostbaar om in geallieerde handen te vallen.
Hoewel de geallieerden in april 1945 van alle kanten oprukken, komt aan het oorlogsleed van Micha Gelber en zijn familie nog geen einde. De nazi's maken drie treinen gereed voor vertrek naar onbekende bestemming in het oosten. Als onderdeel van wat bekend zal worden als het Verloren Transport eindigt de vreselijke reis na veertien dagen in Tröbitz, tussen Leipzig en Dresden. Op de ochtend van 24 april 1945 blijken de Duitsers te zijn verdwenen en wordt het treinstel bevrijd door de Russen. In de dagen erna sterven nog veel inzittenden door ziekte en verzwakking. Zo niet het gezin Gelber, waarvan iedereen overleeft. Een unicum.
Op zaterdag 16 en zondag 17 april vertelt Micha Gelber zijn verhaal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De lezingen beginnen om 14.00 uur.
De toegang is bij de entree van het museum inbegrepen.