Gemeente Blaricum



-

Bestuurskrachtonderzoek in BEL-gemeenten van start

15-04-2011
De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren laten hun bestuurskracht onderzoeken. Het onderzoek moet aantonen of de bestuurskracht van de gemeenten de afgelopen jaren is verbeterd en moet inzicht geven of de samenwerking tussen de gemeenten daar een bijdrage aan heeft geleverd. Twynstra Gudde voert het onderzoek uit.

Blaricum, Eemnes en Laren hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit van de gemeente. "De BEL-samenwerking is daar het belangrijkste resultaat van," zegt de Larense burgemeester Elbert Roest. "Laren is een mooi dorp dat zich kenmerkt door een uitstekend voorzieningenniveau en een actieve bevolking. Wij willen graag weten of we beter dan bij het laatste onderzoek uit 2005 in staat zijn om te sturen op het behoud en het versterken van die kenmerken. Zijn Blaricumse collega Joan de Zwart-Bloch, vult aan: "Dankzij de BEL-samenwerking kunnen wij onze dienstverlening professioneel organiseren. We zijn beter in staat om grote projecten op het gebied van ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling van de grond te krijgen. En we spelen een belangrijkere rol in regionaal verband." Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes benadrukt dat in het onderzoek niet alleen gekeken wordt naar wat er verbeterd is ten opzichte van 2005. "Minstens zo belangrijk is het om te weten op welke punten de gemeente zich de komende jaren verder kan ontwikkelen. De dienstverlening van een gemeente staat nooit stil. En de maatschappelijke en politieke omgeving al zeker niet. Een onderzoek naar de bestuurskracht helpt ons om mee te veranderen met die omgeving."

Onderzoek naar vier rollen
Het bestuurskrachtonderzoek richt zich op de vier rollen die een gemeente vervult. Die als bestuurder van de lokale gemeenschap, de rol van dienstverlener, de gemeente als onderdeel van het bestuurlijke bestel en de rol van de gemeente als vernieuwende organisatie. De inwoners van de gemeenten worden betrokken bij het onderzoek met een elektronische enquête. Met mede-overheden en maatschappelijke organisaties en instellingen worden kwaliteitsdebatten gehouden. Ook worden de medewerkers van de gemeenten en de politiek betrokken bij het onderzoek. In juni worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd aan de colleges en de gemeenteraden. Eind juni vinden er gesprekken plaats met de provincies Utrecht en Noord-Holland over de uitkomsten van de bestuurskrachtonderzoeken.

|