Gemeente Heeze-Leende


Aanleg twee randvoorzieningen voor riolering

Op grond van de inspanningsverplichting die de gemeente Heeze-Leende nog heeft met betrekking tot de uitvoering van de maatregelen in verband met de zogenoemde Basisinspanning riolering dienen er nog twee bergbezinkbassins (BBB's) te worden aangelegd. Deze twee randvoorzieningen riolering zijn gepland aan de Groene Spinner (Muggenberg, overstortlocatie 105234) en Kruis (Emmerikstraat, overstortlocatie 105004).
De voorzieningen dienen te worden aangelegd om de riooloverstorten van afvalwater op het oppervlaktewater op bovengenoemde locaties te reduceren.
Met de aanleg wordt op korte termijn, namelijk 1 september a.s., voldaan aan de Basisinspanning.

Randvoorwaarden
In opdracht van de gemeente heeft ingenieursbureau Witteveen en Bos het bestek voor de randvoorzieningen opgesteld. Vooraf is samen met riooladvies- en ingenieursbureau Moons en in overleg met het waterschap de Dommel nader vorm gegeven aan de randvoorwaarden en de afmetingen van de desbetreffende constructies. De aan te leggen randvoorzieningen zijn zogeheten `End of Pipe' oplossingen.
Aannemersbedrijf Van Boekel Zeeland gaat deze werkzaamheden uitvoeren voor een bedrag van EUR 584.900,- excl. BTW. De kosten kunnen worden gefinancierd uit het eertijds geoormerkte OAS budget, c.q. de voorziening riolering (lees meer hierover onderaan dit artikel).

Afkoppeling regenwater
Om de vuillast op het oppervlaktewater nog verder te verlagen wordt het regenwater afgekoppeld van het riool. Regenwater is voor het rioolstelsel namelijk verreweg de zwaarste belasting, het aandeel vuil afvalwater in het rioolstelsel is gering te noemen. Dit werk wordt gecombineerd met de rioolreconstructie in de Kruis (ged.) Emmerikstraat/Kruisboomstraat (het zogenoemde `werk met werk' combineren).
Deze reconstructie wordt uitgevoerd omdat de riolering verouderd is. Met deze voorziening kan ook worden voldaan aan de normen van het Kader Richtlijn Water (KRW). Dit bestek is samen met de herinrichting van deze wegen nog in voorbereiding.

Wat we uiteindelijk als gemeente willen bereiken is dat het milieuvervuilende effect van rioolwateroverstorten op het oppervlaktewater wordt geminimaliseerd. Echter, deze afkoppelprocessen hebben een langere adem nodig. Het eerste afkoppelproject staat dus nu gepland in de Kruis (ged.) Emmerikstraat/Kruisboomstraat.

OAS traject
In het OAS traject (Optimalisatie AfvalwaterSysteem) dat met Eindhoven en de omliggende gemeenten wordt vormgegeven zijn de getekende bestuursakkoorden mede leidend voor de hierboven beschreven aanpak: eerst dienen alle gemeenten binnen het OAS overleg primair te voldoen aan de gedefinieerde Basisinspanning waardoor de gezamenlijke aanpak tenminste een met elkaar vergelijkbare uitgangspositie creëert voor de te nemen vervolgstappen. Welke dat zullen zijn, zal volgen uit het `Meet en Monitoringsplan': KALISTO.