Universiteit van Tilburg

Persbericht 12 april 2011

Sluiting jeugdgevangenis 't Nieuwe Lloyd door structurele conflicten en verkeerde interventies

Organisatiedeskundige Wilfred Verweij onderzocht de teloorgang van jeugdgevangenis 't Nieuwe Lloyd in Amsterdam, die in 2005 gesloten werd door de minister van justitie na een jarenlang bestuurlijk conflict. Hij toont aan dat in deze casus de top van de Dienst Justitiële Instellingen (DJI) en het interim management bureau uit eigenbelang gericht waren op conflictvermijding en doofpotstrategieën (het bureau werd ingehuurd om orde op zaken te stellen).

Het onderzoek is een kritische reconstructie van de laatste drie jaren van jeugdgevangenis 't Nieuwe Lloyd, beginnend bij de aanstelling van een externe algemeen directeur in 2002. Verweij deed zijn onderzoek op basis van documenten en een groot aantal diepte-interviews. Hij toont aan dat de problemen in de jeugdgevangenis onder andere samenhingen met de manier waarop de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is georganiseerd en functioneert. Doordat de belangrijkste actoren zich richtten op symptoombestrijding in plaats van zogenaamde tweede orde verandering, verloor de top van DJI uiteindelijke volledig de regie op de gebeurtenissen en kan hij tenslotte niets anders meer doen dan 't Nieuwe Lloyd te sluiten. De sluiting kwam in een periode waarin de regering juist had besloten de capaciteit in de jeugdgevangenissen uit te breiden.

De opheffing van 't Nieuwe Lloyd is het aanvankelijk door niemand bedoelde gevolg van het niet op elkaar afgestemde handelen van verschillende, niet kwaadwillende actoren. In deze casus was overduidelijk behoefte aan een onafhankelijke 'derde' om het reeds jaren bestaande dysfunctionele, repeterende conflict (stagnatie) tussen DJI en 't Nieuwe Lloyd te doorbreken, dat zou een verstoring van de gevestigde orde hebben betekend. Sommige actoren, waaronder de top van DJI hadden echter belang bij het handhaven van de bestaande orde en het inkapselen van de buitenstaander. Zelfs als het ten koste ging van het personeel en de pupillen van 't Nieuwe Lloyd.

Interim management bureaus
Door een combinatie van gerichtheid op korte termijn, eigen belang, conflictvermijding, effectief relatiemanagement en een effectieve doofpotstrategie kunnen interim management bureaus in hoge mate profiteren van het niet duurzaam oplossen van problemen binnen DJI. In deze casus is het intermediërende interim management bureau de "lachende derde".

Wilfred Verweij (Arnhem, 1964) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Hij werkt als docent en consultant bij de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.