The determinants of salinity tolerance in maize (Zea mays L.)
Datum: 15 april 2011
Promotie: mw. F.Z. Mostafa Ali, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat
5, Groningen
Proefschrift: The determinants of salinity tolerance in maize (Zea mays
L.)
Promotor(s): prof.dr. J.T.M. Elzenga
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Nieuwe mogelijkheden voor maïsteelt op door zout aangetaste
landbouwgrond
Wereldwijd is verzilting van het landbouwareaal een van de
belangrijkste problemen voor een continue en betrouwbare
voedselvoorziening. Zoals de meeste landbouwgewassen is maïs vrij
gevoelig voor hoge zoutconcentraties in de bodem. Fatma Zaki Mostafa
Ali onderzocht welke eigenschappen verantwoordelijk zijn voor de betere
zouttolerantie in experimentele variëteiten van maïs die specifiek zijn
geselecteerd voor betere prestaties op een bodem waarin veel zout
aanwezig is.
Twee variëteiten van op zouttolerantie veredelde maïs bleken inderdaad
beter in staat om te groeien in aanwezigheid van zout, constateerde
Mostafa Ali. Door de uitwisseling van ionen tussen wortel, individuele
cellen en - voor het eerst - vacuoles en hun omgeving te meten met een
bijzonder gevoelige meetmethode (Microelectrode Ion Flux Estimation),
slaagde zij erin de verschillende processen die bijdragen aan
zouttolerantie te achterhalen. De zouttolerante variëteiten verschilden
duidelijk van elkaar in hun strategie: de ene variëteit bleek beter dan
de momenteel gebruikte, zoutgevoelige variëteiten, in staat te zijn
zout buiten de wortel te houden (vermijding). De andere variëteit bleek
een strategie te gebruiken die we kennen van zoutminnende planten die
bijvoorbeeld voorkomen op de kwelders van onze waddeneilanden. In deze
variëteit werd zout niet buitengehouden, maar opgenomen en opgeslagen
in de vacuole, een organel binnen de cel waarin het zout geen toxische
effecten meer heeft (overleving).
In een tweede onderzoekslijn bestudeerde Mostafa Ali de effecten van de
associatie van de wortel met een mycorrhizavormende schimmel. Deze
schimmel blijkt het nadelige effect van zout in de bodem in hoge mate
tegen te kunnen gaan.
Mostafa Ali opent met haar studie verschillende opties voor betere
teelt van maïs op bodems die door zout zijn aangetast.
Fatma Zaki Mostafa Ali (Egypte, 1977) studeerde plantkunde aan de Ain
Shams University in Caïro, Egypte. Haar promotieonderzoek deed zij aan
de Rijksuniversiteit Groningen bij de vakgroep Plantenecofysiologie van
het Centre of Ecological and Evolutionary studies (CEES). Het werd
gefinancierd door het Egyptische ministerie van hoger onderwijs.
Laatst gewijzigd: 05 april 2011 10:47
Rijksuniversiteit Groningen