KRO

KRO De Wandeling: Mirjam Krieg, overlevende van Bergen-Belsen, over de kracht van muziek ten tijde van oorlog

Uitzenddatum: 15/04/2011

Op 15 april 2011 wordt de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen herdacht. Mirjam Krieg verbleef als meisje van 11 jaar, samen met haar zusje, vader en moeder 15 maanden in dit concentratiekamp. Als door een wonder heeft het hele gezin de oorlog overleefd. De vader van Mirjam, Hans Krieg, was een bekende componist en dirigent. Al die tijd is haar vader in de kampen muziek blijven maken, tot grote steun van de andere gevangenen. Na de oorlog, in 1947, schreef hij het aangrijpende lied "Waar bleven de Joden van ons Amsterdam?" . Een lied dat onlangs opnieuw ontdekt is en dat het Nieuw Amsterdams Kinderkoor -als eerbetoon aan Hans Krieg- in De Wandeling ten gehore zal brengen.

Mirjam Krieg is in 1933 geboren, vlak nadat haar ouders vanuit Duitsland naar Nederland gevlucht zijn. Maar ook hier zijn ze niet veilig en in juni 1943 wordt het hele gezin opgepakt. Na een verblijf van zeven maanden in Westerbork, worden ze op transport gesteld naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Ook deze hel weten zij ter nauwer nood te overleven. Als de bevrijding nabij is, wordt het gezin Krieg
-samen met 2500 andere gevangenen- in een trein gezet, die twee weken lang doelloos tussen de frontlinies manoeuvreert. Als het Rode Leger op 23 april 1945 deze trein bevrijd, zijn er 550 inzittenden gestorven. Deze trein is later bekend geworden als het zogenaamde `Verloren transport'.
Zowel in Westerbork als in Bergen-Belsen is Mirjam's vader altijd muziek blijven maken, die vele gevangenen en met name kinderen tot steun is geweest. Muziek is het voedsel voor je ziel, volgens Hans Krieg. Terug in Nederland heeft het gezin Krieg vrijwel nooit over hun oorlogservaringen gesproken. Ze pakten hun leven weer op en vader Krieg gaat verder met dirigeren en componeren. Twee jaar na het einde van de oorlog schrijft hij het indrukwekkende lied "Waar bleven de Joden van ons Amsterdam?", ter nagedachtenis aan de vele tienduizenden joden die vanuit Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Dit lied is onlangs opnieuw ontdekt . Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zal dit lied in De Wandeling ten gehore brengen.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 15 april om 18.25 uur bij de KRO op Nederland 2