Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
55 Vragen van de heer drs. E. Smid en de heer D. Hoek (ingekomen 14 april 2011)

Fort Vossegat maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze kring van forten rond Utrecht is aangelegd tussen 1815 en 1885. Door de ontwikkeling van zwaarder en verdragender geschut werden na 1860 nieuwe forten verder van de stad gebouwd. bijvoorbeeld Fort Rhijnauwen, het grootste fort van het land. De Waterlinie is nooit aangevallen, maar wel driemaal in staat van verdediging gebracht: de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tegenwoordig vormt de Waterlinie een bijzonder en waardevol militair erfgoed en een prachtig natuurgebied met vele fiets- en wandelpaden. Fort Vossegat lag in de oksel van de Kromme Rijn en de Minstroom, op de plek waar nu de Kromhout Kazerne en de University College Utrecht liggen. Na de Tweede Wereldoorlog werd door de uitbreiding van de Kromhout Kazerne de verschansingen van Fort Vossegat geruimd en de grachten gedempt.

Enkele onderdelen van het fort zijn bewaard gebleven: het bomvrije wachthuis, de (gracht)brug met de twaalf gaten en de tamboershut (officiershut). Deze liggen nu op het terrein van de Defensie kazerne, dat niet openbaar toegankelijk is. Van het fort zijn geen zichtbare contouren over, waardoor het vergeten dreigt te raken. Daarom worden de contouren de komende jaren teruggebracht in de nieuwe bestrating van de Weg tot de Wetenschap. Vorige week waren wij aanwezig bij de officiële onthulling van een herinneringsbord door gedeputeerde mevrouw Raven en enkele volhardende wijkbewoners. Vragen van de CDA-raadsfractie :

1. Bent u bereid om wat meer bekendheid te geven aan dit historische Fort? Bijvoorbeeld bij de bewegwijzering, bij de naamgeving van straten (nu is slechts een deel van de dijk Vossegatsedijk genoemd) en ook in de algehele voorlichtingsmaterialen rondom de Utrechtse forten. Verder zou het vernieuwde zwembad (nu Krommerijn) met de naam "Zwembad Vossegat" een historisch juiste benaming kunnen krijgen die recht doet aan de omgeving.
2. Zal er een gemeente archeoloog actief meekijken bij de aanleg HOV weg tot de Wetenschap? Immers kadernota 2010 Bestemmingsplan Rijnsweerd meldt meermalen dat dit directe gebied hoog archeologisch is (Romeins, Middeleeuws en 19de eeuws militair).
3. Is bij de aanleg van de HOV ook rekening gehouden met de historische waarde van de Weg tot de Wetenschap? 3. En zullen bij de herinrichting de contouren van het fort middels taluds weer zichtbaar worden gemaakt?
4. Wijkraad Oost en Vereniging Oud Utrecht willen wat over is van het fort, de drie rijksmonumenten - brug, Tamboershut en Bomvrije Wachthuis - weer publiek maken. Helaas zijn ze nu slechts met de monumentendagen voor publiek zichtbaar. Deelt het college de mening van de Wijkraad Oost, de Vereniging Oud Utrecht en het CDA, dat de drie rijksmonumenten veel vaker voor publiek toegankelijk zouden moeten zijn?
5. Het CDA zou graag de zichtbaarheid van het fort vergroten. Zowel vanaf de weg (begroeiing uitdunnen) , als vanuit de lucht en via Google Maps. Aan dit project kunnen verschillende partijen samenwerken. Wil de wethouder de zichtbaarheid en de bruikbaarheid van de forten en hun omgeving ook meenemen, bijvoorbeeld in het kader van "Vrede van Utrecht"?

---- --