Gemeente Utrecht
2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
54 Vragen van mevrouw S.M.L. Bottse
(ingekomen 14 april 2011)
De POVO-procedure is een set van afspraken tussen alle scholen van Primair en Voortgezet Onderwijs in de gemeente Utrecht. Deze afspraken bevorderen de onderlinge aansluiting tussen het basis onderwijs en het voortgezet onderwijs.
Bij de POVO-procedure zijn in totaal meer dan 100 scholen betrokken. Het belangrijkste is dat elke leerling op een school komt die aansluit bij de mogelijkheden van het kind. Tegelijkertijd speelt natuurlijk de beschikbaarheid een rol en de geografische ligging van de school.
Uit de media en uit diverse berichten van ouders hebben we afgelopen week kunnen vernemen dat er met name voor de categorale gymnasia 64 kinderen zijn uitgeloot. Groenlinks vraagt zich af of een sprake is van een capaciteitsprobleem in Utrecht.
Dat leidt tot volgende vragen:
1. Hoeveel plekken zijn er concreet beschikbaar voor de Utrechtse basisschoolkinderen die moeten overstappen naar het voorgezet onderwijs, verdeeld over Praktijk onderwijs, VMBO (totaal) HAVO en VWO/Gymnasium in 2011 in Utrecht? Wat is het totale aantal utrechtse basisschoolkinderen dat dit jaar de overstap maakt naar voorgezet onderwijs?
2. De stad is gegroeid de laatste jaren. Zijn de aantallen (capaciteit én kinderen) meegegroeid in het Voortgezet Onderwijs? Zijn hierover cijfers bekend?
3. Klopt het dat het percentage beschikbare plekken, gereserveerd voor Utrechtse kinderen, 65% van het totale aantal bedraagt? Is dit percentage nog actueel?
4. Enige tijd geleden is gepoogd de (vrijwillige) vlucht van kinderen naar middelbare scholen in buurtgemeenten af te remmen. Wat zijn de effecten als grote groepen kinderen op hun eerste en tweede keuze worden uitgeloot? Hoe groot is het aantal kinderen dat jaarlijks buiten de stad een middelbare school bezoekt? Wat is hierin de ontwikkeling de laatste jaren? Is er sprake van een afname of een toename?
5. Op 21 april is de loting van kinderen uit de regio. 35% van het aantal beschikbare plaatsen is voor hen gereserveerd. Indien er nog plaatsen over zijn vindt ook een tweede loting plaats (op 21 april) voor hen die zijn uitgeloot voor eerste en tweede keuze. Is er dan nog capaciteit om die kinderen binnen de stad op het niveau van hun advies op te vangen? Hebben de regio gemeenten een afgesproken aantal plekken voor Utrechtse kinderen beschikbaar?
6. GroenLinks heeft het idee dat het probleem eerder structureel is dan incidenteel. Kan de wethouder de commissie hier inzicht in geven?
---- --