Gemeente Dordrecht
Het Hof van Dordrecht vertelt als ooggetuige de Dordtse geschiedenis
Erfgoedcentrum DiEP wil van het historische Hof van Dordrecht, waar in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond, de plek maken waar bezoekers het verhaal van Dordrecht en het ontstaan van de grondslagen van Nederland meemaken. Het monumentale gebouw komt bijna letterlijk tot leven door verrassende multimediatechnologie en sleept de bezoeker mee in de turbulente geschiedenis.
De vernieuwende combinatie van archiefstukken, voorwerpen en een interactief gebouw tot een totaalervaring -experience- is een presentatievorm waarmee Erfgoedcentrum DiEP zich sterk onderscheidt van andere erfgoedcentra. Sleutelbegrippen bij het concept zijn toegankelijkheid, respect voor het monument en het voelbaar en beleefbaar maken van de geschiedenis van de stad.
Directeur Ineke Middag: 'Voor dit plan golden drie uitgangspunten. Het verhaal dat we in Het Hof van Dordrecht willen vertellen is aantrekkelijk voor iedereen, gezinnen en dagjesmensen die weinig van Dordt weten, en mensen met meer historische kennis. Daarnaast willen we met het nieuwe Hof iets toevoegen aan het bestaande. We hebben nu een perfect Dordrechts Museum en een paar charmante kleine musea in een authentieke binnenstad. Het Hof brengt iets extra's, met een andere beleving, iets nieuws, iets aanvullends, zodat de mensen uit nog meer moois kunnen kiezen. Tenslotte is Het Hof naast alles ook een monument dat we zoveel mogelijk zichtbaar willen laten. Niet weggestopt achter klimaattechniek en expositiewanden, maar sprekend aanwezig.'
Gebouw als ooggetuige
Het concept voor de beleving van de historie van de stad omvat zes thema's:
- De Fonkeling over de gouden middeleeuwen van Dordrecht
- De Storm over de Sint-Elisabethsvloed van 1421 en Dordrecht omringd door water
- De Stad over het stedelijk weefsel van burgerorganisaties, gilden en stadsbestuur in de 16de en 17de eeuw
- De Vrijheid over de Eerste Vrije Statenvergadering als nationaal historisch moment, bepalend voor de natie en staatsvorming
- De Overtuiging over de Synode en de nationale geloofskwestie
- De Machine over snelle veranderingen van de stad door de industrialisering in de 19de en 20ste eeuw
Elke themaruimte vertelt zijn eigen verhaal met beeld- en geluidsprojecties op wanden, plafonds en zelfs op de ramen. Het gebouw is de ooggetuige van de Dordtse geschiedenis en 'draagt' letterlijk de presentatie. In vitrines liggen historische voorwerpen en archiefstukken, naast digitale afbeeldingen, waar met aanraakschermen door de rijkdom van het archief kan worden gebladerd.
Tentoonstellingen, (virtuele) studiezaal, educatie, horeca en de stad
Een deel van het complex wordt ingericht voor een levendig programma van tentoonstellingen, lezingen, films, cursussen en onderwijs. Zo wordt steeds opnieuw de verbinding gelegd tussen actualiteit en geschiedenis, tussen vroeger en nu. Het gebouw is ook bestemd voor gastgebruik buiten openingsuren.
Op de begane grond aan het Hofplein is de studiezaal en bibliotheek gesitueerd, waar archiefstukken op aanvraag bekeken kunnen worden. Erfgoedcentrum DiEP gaat tegelijkertijd 600 meter veelgevraagd archief digitaliseren en online aanbieden in een digitale studiezaal en een interactieve website. Bezoekers kunnen de digitale archiefstukken ook downloaden en gebruiken voor gps-wandelingen, layar-toepassingen, city games en andere mobiele platforms en sociale media.
De gemeenteraad van Dordrecht heeft de presentatie van de plannen positief ontvangen en neemt binnenkort aan de hand van onderliggende stukken een besluit over de volgende stap naar een Definitief Ontwerp. Ineke Middag: 'Wij vinden het zelf een slim en compact plan, aansprekend in gebouw en verhaal. Alles zit erin en als je bij ons kennis hebt gemaakt met het Dordtse verhaal, loop je met andere ogen de stad in. Dan zie je niet alleen een prachtig historische decor maar ken je ook de betekenis ervan.'
EINDE BERICHT.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linda de Jongh of Emine Kara, PR Erfgoedcentrum DiEP, 078 - 649 23 13 of 06-14361184 / 06-33825080.
---- --