SGP


SGP: geen uitbreiding invriezen eicellen

De SGP wil geen uitbreiding van de mogelijkheden voor invriezen van eicellen. Het is een medische oplossing voor een sociaal probleem. Niet elke oplossing om een langgekoesterde kinderwens in vervulling te laten gaan is geschikt. Invriezen zorgt voor verder uitstel van het krijgen van kinderen, terwijl de risico's dan groter worden.
---

AO Vitrificatie van eicellen
C.G. van der Staaij (SGP)
14 april 2011

Toen Rachel, de vrouw van Jacob, merkte dat zij niet zwanger werd, zei zij: geef mij kinderen, of ik ga dood.

Een kinderwens is voor veel vrouwen een langgekoesterde wens. Als die wens niet in vervulling gaat, kan dat emotioneel zeer zwaar zijn. Dan geeft het veel vreugde als aan die wens toch invulling kan worden gegeven! Maar met die vreugde, moeten we niet serieuze vragen en onbehagen wegwuiven.

Tegelijkertijd blijft het een bekend gegeven dat de kwaliteit van eicellen na het dertigste levensjaar snel achteruit gaat en dat de risicoâs van een zwangerschap groter worden als je ouder bent. Niet voor niets is het advies: âStel een zwangerschap niet uit, maar krijg je kind op tijd.âHet invriezen van eicellen om daarmee de kinderwens ook later te kunnen vervullen lijkt daarmee in tegenspraak te zijn.

Zeker als het niet om een medische indicatie gaat, moeten we niet vergeten dat volstrekt gezonde vrouwen worden onderworpen aan zeer belastende medische ingrepen.

Dit roept veel bedenkingen op. Bij een strikt medische noodzakelijkheid kan de SGP zich nog wat voorstellen. Maar het roept veel vragen op om deze techniek aan te bieden voor elke willekeurige kinderwens. Waarom zou er ruimte moeten komen voor een medische oplossing voor wat vooral een sociaal probleem is? Die vragen zijn versterkt aan de orde, als er nog de nodige risicoâs en onzekerheden zijn.

⢠Waarom toch ruimte bieden voor uitstel van een kinderwens tot een hogere leeftijd? Hiermee nemen de risicoâs enorm toe. Welke aandacht is hiervoor?

⢠De leeftijd wordt op 45 jaar gesteld, net als bij IVF. Komt daar geen nieuwe druk op? hoe garandeert de minister dat die eicellen niet âmeegenomenâ kunnen worden naar het buitenland om daar op het 50ste, 63ste of misschien wel 70ste jaar bevrucht en geplaatst te kunnen worden? Vindt de minister dat een gewenste mogelijkheid?

⢠Hoe komt het dat het standpunt over vitrificatie uit het Addendum zo verschillend wordt geïnterpreteerd? Er staat toch duidelijk in dat het nog experimenteel is dat de risicoâs nog onduidelijk zijn? Wil de minister garanderen dat er â in lijn met het Addendum - zeker geen uitbreiding buiten wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt?

⢠Wat is nu het precieze standpunt van de CCMO? De CCMO was zeer kritisch, ook in de bezwaarfase . Vorige week werd gesuggereerd dat het standpunt nu ineens veranderd is. Hoe zit dat? Het is toch zeker niet voldoende als de beroepsgroep zelf aangeeft dat het niet meer experimenteel is.

⢠De risicoâs zijn onduidelijk â daarom is het van groot belang dat we voorzichtig zijn. Wat zijn de consequenties voor de kinderen in kwestie en voor de vrouwen die veel later een embryo laten terugplaatsen?