Gemeente Heeze-Leende


Breedband in Heeze-Leende volgens een coöperatief model

Op 11 april heeft de gemeenteraad van Heeze-Leende besloten dat het glasvezelnetwerk tot stand moet komen middels een coöperatief model. Het grote voordeel is dat de leden/abonnees ook eigenaar zijn en dus zeggenschap hebben. De kosten om het netwerk aan te leggen bedragen ongeveer 6,8 miljoen. Eind dit jaar moet de schop de grond in voor de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Op 11 april heeft de gemeenteraad van Heeze-Leende besloten dat het glasvezelnetwerk tot stand moet komen middels een coöperatief model. Maar wat betekent dit nu?

Een coöperatie is van oorsprong een Britse uitvinding. Gedreven door lage lonen en winsten die bij de eigenaren van de bedrijven bleven, sloegen de arbeiders de handen in één en werden in de 18de eeuw de eerste coöperaties opgericht. Anders dan bij een bedrijf waar de directeur ook eigenaar is, zijn bij coöperatieve ondernemingen de leden eigenaar. De leden houden toezicht op het beheer en bepalen mede de te varen koers. In Nederland vinden we veel coöperatieve ondernemingen in de landbouw maar het bekendste voorbeeld is de coöperatieve Rabobank.

Aanleg glasvezel via het coöperatieve model
Bij de coöperatie voor het aanleggen van glasvezel zijn de abonnees/de leden dus tevens eigenaar en hebben ook zeggenschap. De leden kiezen uit hun midden een ledenraad (algemeen bestuur) en daarnaast een dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor het afsluiten van contracten met de nog te selecteren providers. De coöperatie is non-profit belangenbehartiger van alle abonnees en kredietverstrekkers en geeft opdracht voor de aanleg van het glasvezelnetwerk en gaat op zoek naar de beste providers. De gemeente onderstreept dat het in het algemene belang is voor de inwoners dat zo'n coöperatief netwerk er komt.

Voordeel
Het grote voordeel van een coöperatie is natuurlijk de zeggenschap. Niet de directie bepaalt wat er met het netwerk gaat gebeuren, maar de leden. Daarnaast is er ook een groot financieel voordeel. Een coöperatie is immers niet uit op winstmaximalisatie. Een gezonde bedrijfsvoering is voldoende.

Planning
De gemeenteraad heeft haar goedkeuring gegeven. Dit betekent dat de gemeente en het consortium dat het netwerk gaat aanleggen de financiën nu kunnen gaan regelen. Het glasvezelnet gaat vermoedelijk 6,75 miljoen euro kosten. Dat geld leent de coöperatie goeddeels bij een bank, waarbij de gemeente zich garant stelt voor die lening. Mocht de coöperatie bij de bank in gebreke blijven, dan springt de gemeente dus bij, die in ruil daarvoor eigenaar wordt van het net. Een ander deel van dit geld zal worden ingebracht door het uitgeven van spaarcertificaten aan de toekomstige gebruikers. Dit traject zal zo rond medio dit jaar worden opgestart. Als dit succesvol verloopt kan daarna de zogenaamde vraagbundeling worden opgetart. In deze fase wordt bekeken of er voldoende interesse is om deel te gaan nemen. Bij 50% deelname, gaat de schop eind dit jaar de grond in. De aanleg van glasvezel zal dan gefaseerd gaan plaatsvinden.

Natuurlijk is veel nog niet duidelijk. Wel is al duidelijk dat het model dat in Heeze-Leende toegepast gaat worden door heel Nederland met interesse gevolgd wordt. Dit is ook logisch want het model van en voor de inwoners waarborgt maximale zeggenschap en minimale kosten van een abonnement.

Commerciële aanbiedingen in de bus?
Waarschijnlijk krijgt u regelmatig aanbiedingen van diverse providers die u aangeven dat ze ook supersnel en open internet bieden en die met mooie aanbiedingen komen. Toch willen we u vragen of u in ieder geval wilt overwegen om de aanleg van glasvezel via het coöperatieve model eerst af te wachten. Het biedt u op termijn echt voordeel.

Wij houden u van het verder verloop op de hoogte. Mocht u meer willen weten over het coöperatieve model dan kunt u contact opnemen met Ed Heuts (040-22 41 529).