Wageningen Universiteit en Researchcentrum
14 apr 2011
Nummer: R
Onderzoekers van IMARES, onderdeel van Wageningen UR, hebben spiering
uit het IJsselmeer in het lab laten paaien. Dat is voor deze soort een
unicum.
Het zijn nog maar eitjes, dus een klein voorbehoud is wel op zijn
plaats. Maar toch heeft onderzoeker Marieke Keller de beschuit met
muisjes al geserveerd. De prestatie is er dan volgens haar ook naar.
âSpiering is een heel lastige soort om te houden. Ze levend uit het
IJsselmeer en Markermeer in het lab krijgen is al bijzonder. Ze zijn
heel kwetsbaar.'
Nieuw leven
Maar daar bleef het dus niet bij. Door te âspelen met licht en
temperatuur' is het zelfs gelukt om de spiering âspontaan' te laten
paaien. Volgens Keller is dat met deze soort nog niet eerder gelukt in
Nederland en de rest van Noord-Europa, het leefgebied van de Europese
spiering. Keller verwacht dat er in het lab in IJmuiden over een of
twee weken nieuw spieringleven valt te bewonderen.
Dieet
Het experiment maakt onderdeel uit van het project Autonome Neerwaartse
Trends dat de hele voedselketen in het IJssel- en Markermeer in beeld
moet brengen. De vogel- en visstand in de beide binnenwateren is de
laatste decennia sterk teruggelopen. Hoe dat precies komt is niet
duidelijk, laat staan wat er tegen te doen valt. Spiering vormt voor
veel vogelsoorten -waaronder visdief, stern, zaagbek en fuut- een
belangrijk onderdeel van het dieet.
Klimaat
Daarnaast speelt mogelijk klimaatverandering een rol. Als larven te
vroeg uitkomen, is er nog weinig voedsel beschikbaar. Een groot deel
van de larven sterft dan. Als larven daarentegen te laat uitkomen,
hebben ze niet genoeg tijd om zo groot te groeien dat ze aan hun
predatoren ontsnappen. In beide gevalllen zijn de gevolgen voor het
totale voedselweb mogelijk groot. Inzicht in de invloed van de
temperatuur op de ontwikkelingssnelheid van de eitjes is dus
belangrijk. | Roelof Kleis
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl