Gemeente Zijpe


âZwaantje van Zijpeâ gepresenteerd


Op woensdag 13 april 2011, is het erfgoedproject âZwaantje van Zijpeâ gepresenteerd, in het gemeentehuis van Zijpe. De middag werd gestart met een korte poppenkastvoorstelling, waar het Zwaantje van Zijpe zich presenteerde. De zaal was goed gevuld met alle mensen die hun medewerking hadden verleend aan dit project. Na de voorstelling gaf Jaap Witte, coördinator van het project, een uitleg van het project.

Dit project is bedoeld voor de groepen 1 tot en met 4 van de Zijper basisscholen. Dit project is mede tot stand gekomen door subsidie van de gemeente Zijpe, de beheersstichting âHuize van Strijenâ en de provincie Noord-Holland. Veel plaatselijke instanties geven hun medewerking, zoals het Zijper museum, museumboerderij âTante Jaantjeâ, Natuurmonumenten en de lokale bibliotheken.

Toen in 2009 het erfgoedproject âVan Sipe tot Zijpeâ voor de groepen 5 tot en met 8 van de Zijper basisscholen werd gepresenteerd, kwam de vraag van de leerkrachten van de onderbouwklassen, om ook een erfgoedproject voor hun groepen te ontwikkelen.

Erfgoedprojecten gaan uit van de leef- en belevingswereld van de kinderen, zodat zij met eigen ogen, oren, handen en andere zintuigen hun omgeving leren kennen als basis voor hun verdere ontwikkeling. Zo leren zij over hun eigen dorp van vroeger en nu, over het leven van de mensen uit vroeger tijden en de veranderingen in de laatste eeuw. Hierbij is een voortreffelijke samenwerking met de mensen van het Callantsoger museum Tante Jaantje, waar de kinderen veel beleven uit de tijd van âde Oma van Omaâ en ook rollenspelen doen.

Ook de natuur van vroeger en nu krijgt aandacht in dit project; zo gaan de kinderen in het Zwanenwater een speurtocht doen, waarbij âZwaantje van Zijpeâ hen uitdaagt om allerlei vragen op te lossen.

Tevens hebben bloembollenkwekers in Zijpe, de stichting âMet de klas de boer opâ en de plaatselijke L.T.O.-afdeling hun medewerking toegezegd en zorgen voor bloembollen, dagboekjes en mogelijkheden om bedrijven te bezoeken.

In de bibliotheken van Callantsoog en ât Zand zijn âZwaantjeshoekenâ ingericht. De kinderen leren samen met de bibliotheekmedewerkers over de rol, die de bibliotheek kan spelen om allerlei informatie te krijgen over hun omgeving en hoe het vroeger was.

Wethouder Ben Blonk gaf in zijn toespraak aan, hoe belangrijk het is om al op jeugdige leeftijd kennis te nemen van je eigen leefomgeving. Tevens onderstreepte hij nog eens het belang van vrijwilligers. Subsidie geven voor een project is belangrijk en noodzakelijk, maar nog belangrijker is, het hebben van voldoende vrijwilligers, die de plannen ook daadwerkelijk de uitvoeren.
Na zijn toespraak reikte Ben Blonk het Zwanenbordspel, een prachtig gemaakte zwaan (poppenkastpop) en een handboek uit, aan de vertegenwoordigers van de basisscholen van Zijpe.

Tenslotte bedankte hij alle vrijwilligers en vooral Jaap Witte, die beide erfgoedprojecten heeft gecoördineerd. Jaap Witte sloot de middag af. Er waren bloemen en het boek de âCanon van de Zijpeâ voor een aantal vrijwilligers.