Project Gemeente Westland



Nieuw bestemmingsplan voor het hele glastuinbouwgebied

Publicatiedatum: 14-04-2011

De gemeente Westland heeft een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor het gehele glastuinbouwgebied. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt ter inzage van 15 april tot en met 26 mei. De gemeente roept bewoners en ondernemers in het glastuinbouwgebied op om te checken of hun perceel en/of pand goed is ingetekend, zodat er een actueel bestemmingsplan ontstaat en niemand naderhand voor verrassingen komt te staan.

Het nieuwe bestemmingsplan 'Glastuinbouwgebied' vervangt de huidige 65 bestemmingsplannen die voor het grootste deel zijn opgesteld door de voormalige gemeenten. In het nieuwe plan gelden voor iedereen dezelfde, eenduidige regels. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen opgenomen; het plan is een weergave van de huidige situatie.

Gebruiks- en bouwmogelijkheden
Het kan zijn dat eigenaren/bewoners in het verleden rechten of ontheffingen hebben gekregen die niet bij de gemeente Westland bekend zijn en daarom niet op de plankaart staan. Bijvoorbeeld een vrijstelling om hoger te bouwen dan het bestemmingsplan aangeeft of een perceel dat agrarisch lijkt, maar de bestemming recreatie heeft. Om te voorkomen dat de gebruiks- en bouwmogelijkheden beperkt worden, is het belangrijk dat iedereen checkt of het bestemmingsplan de actuele situatie goed weergeeft en indien nodig een inspraakreactie indient. De plankaarten kunnen worden ingezien via www.gemeentewestland.nl of bij het omgevingsloket in het gemeentekantoor in 's-Gravenzande (zie de gemeentelijke website voor de openingstijden).

Optimale ontwikkeling glastuinbouw
Als belangrijkste glastuinbouwgemeente ter wereld schept de gemeente Westland de randvoorwaarden voor een optimale ontwikkeling van de glastuinbouw. Het is belangrijk om voor het glastuinbouwgebied een actueel bestemmingsplan te hebben. Een plan dat aansluit op het beleid dat is gericht op het behouden en versterken van de glastuinbouw door het bieden van voldoende ruimtelijke perspectieven. Vanzelfsprekend vormt de bestemming 'agrarisch-glastuinbouw' de hoofdfunctie binnen het plangebied, maar daarnaast kent het bestemmingsplan nog vele andere functies zoals 'wonen', 'bedrijf', 'recreatie' en 'water'. Het plan omvat ruim 4.500 hectare glastuinbouwgebied. Buiten het plangebied vallen de woonkernen, woningbouwlocaties, het kustgebied en bedrijventerreinen. Recreatiegebied de Wollebrand en natuurgebied Staelduinse bos zijn wel in het plan meegenomen.