Woonbond


13-04-2011 Gemeenten willen betere huisvesting arbeidsmigranten

Slechte woningen, extreem hoge huren, een werkgever die ook je huisbaas is en die je na ontslag op straat zet. Tien Noord-Limburgse gemeenten slaan de handen ineen om de (woon)situatie van arbeidsmigranten te verbeteren.

Caravanpark in de regen Noord-Limburg kent een grote instroom van arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië en Bulgarije. Voor een deel is hun verblijf tijdelijk, maar een toenemend aantal zal zich hier blijvend vestigen, zo gaan ze er in Limburg van uit.

Na ontslag geen woning meer

De woonomstandigheden van arbeidsmigranten zijn in veel gevallen slecht en de huren extreem hoog. Bijkomend probleem is de afhankelijkheid van de werkgever; in 76 procent van de gevallen is die namelijk ook de huisvester. Daardoor durven arbeidsmigranten nauwelijks te klagen. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat onlangs besproken werd op een congres over arbeidsmigranten.

Migranten belangrijk voor krimpregio

De corporatie Wonen Limburg, een van de opdrachtgevers van het onderzoek, neemt al jaren een voortrekkersrol in het fatsoenlijk huisvesten van arbeidsmigranten. `Deze mensen zijn er, het is onze plicht hen te huisvesten', zegt Fons Merken van Wonen Limburg op de website voor woningcorporaties Aedesnet. `Bovendien worden ze voor een krimpregio als Limburg heel belangrijk.' In krimpgebieden dalen de bevolkingsaantallen. Zonder instroom van buitenaf is het moeilijk is om het voorzieningenniveau en de lokale economie op peil te houden.

Gezamenlijke regionale aanpak

De Noord-Limburgse gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Venlo en Venray tekenden begin april voor een gezamenlijke regionale aanpak die in september dit jaar op papier zou moeten staan. Ze willen ervoor zorgen dat arbeidsmigranten zich welkom gaan voelen.

Meer lezen?

Achtergrondartikel in Huurwijzer 3, 2010 (PDF)

Zie het origineel