Vrije Universiteit Amsterdam

Fysische en chemische eigenschappen van maanmagma


* Startdatum: 14-04-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Physical and chemical properties of lunar magma


* Spreker: M. van Kan Parker


* Promotor: prof.dr. G.R. Davies


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De resultaten uit het promotieonderzoek van Mirjam van Kan Parker kunnen worden gebruikt in modellen die voorspellingen doen over de spoorelementenverdeling in de maan.

Al eeuwenlang zijn we gefascineerd door onze maan. Hoe is hij ontstaan en waarom is hij zo anders dan de aarde? Tijdens dit onderzoek keek Van Kan Parker door middel van hoge druk - en temperatuurexperimenten naar fysische en chemische eigenschappen van maanmagma. Zo smolt zij synthetische equivalenten van maanmagma, door het toepassen van drukken van enkele tientallen kilobars (vergelijkbaar met dieptes van 100 tot 500 km in de maan) en temperaturen van 1500 tot 2000 C. Maanmagma's worden namelijk gekenmerkt door behoorlijk veel titanium, een element dat relatief zwaar is. Een belangrijke vraag is dan ook hoe zulke zware maanmagma's het maanoppervlak hebben bereikt (dit zijn de donkere gebieden die je ziet als je `s avonds naar de maan kijkt). Het blijkt echter toch goed mogelijk dat deze magma's onder hoge druk en temperatuur licht genoeg zijn om omhoog te komen.

In het tweede deel onderzocht Van Kan Parker de chemie van een aantal mineralen, die een belangrijke rol speelden tijdens de afkoeling van de maan, net nadat deze gevormd was. Zo gebruikte zij potentiële maanmagma's om hieruit een aantal mineralen te laten kristalliseren. Vervolgens keek zij welke elementen in de kristalstructuur van deze mineralen gaan zitten.

Het proefschrift is te downloaden via VU-dare

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam