Ingezonden persbericht


http://www.rmo.nl/actueel/persinformatie/sisi-en-wilhelm-ii

PERSBERICHT 23 maart 2011

Keizerlijke passie in Rijksmuseum van Oudheden

Liefde voor het oude Griekenland van Sisi en Wilhelm II

De passie voor het antieke Griekenland van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth ('Sisi', 1837-1898) en de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) komt tot leven in de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden: 'Sisi en Wilhelm II - Keizers op Corfu'. De twee keizers hadden namelijk niet alleen blauw bloed gemeen: ze waren beiden gefascineerd door de Klassieke Oudheid en deelden een grote liefde voor het eiland Corfu. Tegen het romantische decor van Sisi's paleis op Corfu kunnen bezoekers genieten van hun persoonlijke archeologische collecties, foto's, snuisterijen, schilderijen, meubelstukken en kostuums uit vele musea uit o.a. Oostenrijk en Griekenland. De tentoonstelling is te zien van 13 april tot en met 11 september 2011.

Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk, was ongelukkig aan het Weense hof. Voor haar was het oude Griekenland, met zijn tijdloze klassieke kunst en de grote antieke schrijvers, een romantische droomwereld om in weg te vluchten. Op Corfu liet ze rond 1890 het 'Achilleion' bouwen. Dit paleis was geheel opgetrokken in classicistische stijl, en versierd met beelden en wandschilderingen van Griekse goden en mythen. Een levensgroot beeld van de tragische en eigenzinnige held Achilles, sierde de paleistuin. Lang heeft zij er helaas niet van kunnen genieten: in 1898 werd zij in Genève vermoord door een anarchist. In 1907 verkocht Sisi's dochter het Achilleion aan de Duitse keizer Wilhelm II. Ook hij was zeer gefascineerd door de oudheid en had grote bewondering voor de grote Griekse helden. Sisi's Achilles-beeld verving hij door een beeld van diezelfde Achilles, maar dan in een krachtige, triomferende houding. Elk voorjaar streek hij met zijn hofhouding neer op Corfu en leidde er persoonlijk de archeologische opgravingen van een grote tempel, gewijd aan de godin Artemis. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Wilhelm politiek asiel in Nederland. Tot zijn dood in 1941 woonde hij teruggetrokken in Huis Doorn.

Bezoekers wanen zich in de tentoonstelling in Griekenland. De metershoge wanden zijn opgetrokken uit reproducties van aquarellen met idyllische vergezichten op Corfu en het Achilleion. Te zien zijn vazen, snuisterijen en meubelstukken die ooit Sisi's paleizen sierden, foto's, dichtbundels, een reisgids en een selectie uit haar persoonlijke archeologische collectie. Naast Sisi's badrobe met handgeborduurde dolfijntjes zijn ook andere voorbeelden te bewonderen van mode aan het hof in haar tijd. Wilhelms liefde voor archeologie is te herkennen in zijn privéverzameling oude Griekse munten, fragmenten van reusachtige beelden van de Artemis-tempel op Corfu en de foto's die Wilhelm tijdens de opgravingen daarvan maakte. Daarnaast zijn er portretten, uniformen, handgeschreven brieven en kaarten. Bij de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingsboekje (¤ 5 in de Museumshop). Ook zijn er lezingen, rondleidingen en een Ladies Night (donderdag 26 mei). Gelijktijdig met de expositie in Leiden organiseert Huis Doorn over Wilhelm II de tentoonstelling 'De Keizer en de antieke wereld'.

'Sisi en Wilhelm II' kwam tot stand met dank aan het Achilleion (Corfu, Griekenland); the Collection of the Hellenistic Ministry of Culture and Tourism/8th Ephorate of Prehistoric and Classical Antiquities- Archaeological Museum in Corfu (Griekenland); Gemeentemuseum (Den Haag); Huis Doorn (Doorn); Kaiserliches Hofmobiliendepot Möbel Museum Wien (Wenen, Oostenrijk); Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (Utrecht); Sisi Museum/gelijktijdig Hofburg Kaiserappartements (Wenen, Oostenrijk); Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsgesellschaft m.b.H. (Wenen, Oostenrijk); Studio Ewald Jamin (Leiden); Universität Freiburg (Freiburg, Duitsland); Erfgoed Delft en omstreken Museum Nusantara (Delft); Wien Museum, Hermesvilla (Wenen, Oostenrijk), Kaiservilla Bad Ischl (Bad Ischl, Oostenrijk).



Ingezonden persbericht