Ernst & Young Hofstadlezing 2011: 'Weg met het poldermodel!'

Persbericht van Ernst & Young

Den Haag, 13 april 2011 - 'De wereld verandert en niet alleen bedrijven maar ook ons land moet daarin mee bewegen. Er is geen tijd meer voor consensus', aldus Feike Sijbesma, CEO en Bestuursvoorzitter van DSM, tijdens de twaalfde Ernst & Young Hofstadlezing. Alexander Pechtold, Agnes Jongerius en Anne-Marie Rakhorst gingen onder leiding van Peter van Ingen hierover in discussie met de aanwezigen. Toehoorders uit de publieke en private sector verzamelden zich voor deze lezing in de Grote Kerk in Den Haag.

'De wereld verandert. We hebben te maken met een aantal megatrends. Eén van deze trends is de global shift: het verschuiven van de economie, of de economische groei naar andere delen van de wereld. De opkomende economieën (o.a. in Azië, maar bijvoorbeeld ook Brazilië) ontwikkelen zich snel en eisen hun deel van de wereldwelvaart op,' aldus Feike Sijbesma.

Bedreigingen het hoofd bieden
De wereldeconomie kent daardoor volgens hem twee groeisnelheden: de Westerse economieën met een gemiddelde groei van het GDP van 2% en de opkomende economieën met een groei van 8-10%. Het lijkt dus onvermijdelijk dat Nederland en Europa aan bedreigingen worden blootgesteld. Feike Sijbesma: 'We moeten keuzes maken voor Nederland, maar ook voor Europa. We hebben behoefte aan een omgekeerd poldermodel. Dat betekent dat we bergen moeten bouwen, onze hoofden boven het maaiveld uitsteken. We zullen ons moeten onderscheiden.' Maar liefst 50% van de toehoorders ondersteunt deze uitspraak, blijkt als debatleider Peter van Ingen de aanwezigen om hun mening vraagt. Feike Sijbesma geeft drie suggesties om onderscheid te creëren: het hervormen van de arbeidsmarkt, het investeren in educatie en infrastructuur om te kunnen groeien en duidelijkere keuzes maken voor groei door innovatie.

Platform
De Ernst & Young Hofstadlezing biedt een platform met ongekende netwerkmogelijkheden. De lezing biedt de aanwezigen uit de publieke en private sector een platform om met elkaar de discussie aan te gaan over belangrijke thema's. De Ernst & Young Hofstadlezing levert een bijdrage aan de discussie over het Nederlandse ambitieniveau op maatschappelijk en economisch terrein. Het stimuleren van deze discussie vindt Ernst & Young één van de verantwoordelijkheden. Pieter Jongstra, bestuursvoorzitter van Ernst & Young: "De Ernst & Young Hofstadlezing is in meer dan tien jaar uitgegroeid tot een begrip. Het aantal bezoekers vertoont al jaren een stijgende lijn. Sprekers en gasten behoren tot de top van het bedrijfsleven en de nationale en internationale politiek."

Einde bericht

Organisatie info:

Ernst & Young

Over Ernst & You ng
Ernst & Young is wereldwijd toonaangevend op het gebied van Assurance, Tax, Tran sactions en Advisory. Juridische en notariële dienstverlening wordt in een strat egische alliantie met tax verzorgd door Holland Van Gijzen. Ernst & Young heeft wereldwijd 141.000 werknemers en helpt werknemers, cliënten en de samenleving hu n mogelijkheden optimaal te benutten. Ernst & Young heeft in Nederland een histo rie die teruggaat tot 1883 en is daarmee de oudste firma in zijn branche.



Razende Robot Reporter