Ingezonden persbericht


Persbericht 13 april 2011.
Asbest aangetoond door omwonenden bij sloop op Indiëterrein te Almelo, Risico's volksgezondheid mogelijk tot in wijde omtrek Bij de sloop van fabriekshallen in Almelo is door de omwonenden asbest aangetoond, nadat een ''asbestvrijverklaring'' was afgegeven. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de betonvloer van het Indiëterrein asbest bevat die niet door de sloper en niet door de gemeente Almelo eerder is ontdekt. Er ligt veel asbesthoudend stof als poeder her en der op de grond. Het zogenaamde niet hechtgebonden stof. Dit lijkt een reëel risico voor de volksgezondheid omdat er niet met water wordt gesproeid. De vereniging Leefmilieu vreest tevens dat het gesloopte asbesthoudende beton tot menggranulaat is verwerkt en kennelijk aan niets vermoedende kopers is afgeleverd. Onder meer als erfverharding of wegfundering. Zo zou meer dan 20.000 m3 asbesthoudend puin tot menggranulaat verwerkt kunnen zijn. Het puinbreken is vandaag door de arbeidsinspectie stilgelegd.

In opdracht van Ter Steege te Rijssen, eigenaar van het Indiëterrein, sloopt de Rijssense Gebouwen Sloperij (RGS) de voormalige fabriekshallen van textielbedrijf Ten Cate. De fabrieksvloer lijkt niet eerder afdoende onderzocht op mogelijk aanwezigheid van asbest in de betonvloer.

Het asbestonderzoek is op 7 april 2011 uitgevoerd in het bijzijn van onder meer twee raadsleden (G. Stork en H. Buitenweg) en een deurwaarder. Op het sloopterrein zijn 15 monsters van de grond opgeraapt en naar een asbestlaboratorium gebracht. Negen monsters bevatten tot 2% anthophyliet, zogenaamd geel asbest. Het is een vrij zeldzaam voorkomende asbestsoort. Er is sprake van een ernstige situatie doordat anthophyliet in losse zeer droge vorm aangetroffen is, her en der op het hele sloopterrein. Door de harde wind van de laatste weken is het mogelijk dat het niet hechtgebonden asbest zich naar de nabij gelegen school de Toermalijn en De Weier en omliggende woningen heeft verspreid. De vereniging Leefmilieu heeft de gemeente Almelo eerder gewaarschuwd om de boel nat te houden maar de gemeente treedt onvoldoende op. Daarom hebben omwonenden zelf asbestonderzoek laten uitvoeren. Staatssecretaris Joop Atsma onderschrijft de conclusie van de Gezondheidsraad dat asbest ernstiger is dan eerder werd aangenomen in zijn brief van 15 februari 2011 aan de Tweede Kamer.

In Almelo en andere steden worden op verschillende plaatsen mobiele puinbrekers ingezet om puin bij sloopwerkzaamheden te breken. Dit gebeurt vaak in de omgeving van woningen en soms ook scholen. Naast geluidsoverlast geeft het puinbreker ook veel onnodig stofoverlast, stof dat zoals bekend schadelijk is voor de gezondheid vooral van kwetsbare groepen als kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen. De vereniging Leefmilieu zet zich al 20 jaar in voor gezonde lucht, zowel als het gaat om de vergunningen van bedrijven, luchtvervuiling door verkeer en het ondersteunen van lokale groepen bij hun activiteiten op dit punt. In 2005 heeft de vereniging het initiatief genomen tot het oprichten van de site www.lokalelucht.nl waarop alle gemeentelijke rapportages luchtkwaliteit uit 2006 bijeengebracht zijn. Ook in andere steden, zoals Nijmegen en Sleeuwijk, zet de vereniging zich in tegen de overlast van puinbrekers.

Noot voor redacties