Vrije Universiteit Amsterdam

13 april 2011

Fiber-top technologie basis van nieuw VU spin-off bedrijf

Fundamenteel onderzoek levert belangrijk product op

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een nieuw spin-off bedrijf: Optics11. In 2005 vond VU-onderzoeker Davide Iannuzzi (afdeling natuurkunde en LaserLab Institute) - in samenwerking met collega's van de Universiteit van Twente - een nieuwe technologie om een platform van miniatuur opto-mechanische sensors te kunnen ontwikkelen: fiber-top technologie. Na vijf jaar verder onderzoek is de techonologie klaar om op de markt te verschijnen. De VU steunt deze spin-off als een prachtig voorbeeld van valorisatie.

Meten in uitdagende omgevingen
Bij fiber-top technologie kan een nieuw platform van sensors worden gebruikt in allerlei gebieden: atoomkrachtmicroscopie, biochemische metingen, temperatuurmetingen, vochtigheid, stromingen, elektrische en magnetische velden, versnellingen, trillingen en vele andere. Het meetelement bevindt zich op het topje van een minuscule optische vezel van 0,1 millimeter. De optische vezel is verbonden met een uitleesapparaat dat op afstand bediend kan worden. Zo kunnen fiber-top sensors op afstand worden aangepast, ook in kleine ruimtes en uitdagende omgevingen waar veel andere sensors niet zouden werken: hoge en lage temperaturen, vloeistoffen, explosieve gassen en elektromagnetisch onrustige omgevingen.

Waardevolle bijdragen
De fiber-top technologie werd uitgevonden tijdens fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat Davide Iannuzzi deed met steun van NWO. De techniek werd gepatenteerd dankzij bijdragen van de VU, NWO en de Universiteit Twente. Door een STW-grant en een ERC-project van Davide Iannuzzi kon de onderzoeksgroep de technologie zo doorontwikkelen dat het nu commercieel interessant is. Iannuzzi werkte samen met het Technology Transfer Office van VU en VUmc aan de oprichting van het bedrijf Optics11.

Wetenschappers en ondernemers
Ondernemer Hans Brouwer is eigenaar en algemeen directeur van Optics11. Davide Iannuzzi wordt technische directeur en voor 30% eigenaar van het bedrijf. Optics11 krijgt van de VU een exclusieve licentie voor de fiber-top technologie-patenten.

Toekomstplannen
Optics11 werkt samen met verschillende mogelijke klanten die de technologie willen testen, bijvoorbeeld in de atoomkrachtmicroscopie, of als versnellings-, stroom- en trillingsmeter.