Politiebond ACP

Geschetst beeld rijvaardigheidstraining politie genuanceerder

Het artikel in De Telegraaf op dinsdag 5 april, over de deelname van politiemensen aan de rijvaardigheidstraining, heeft veel discussies opgeleverd op de werkvloer. De ACP wil duidelijk stellen dat het beeld, zoals geschetst in het betreffende artikel, genuanceerder ligt.

De Telegraaf vroeg de ACP te reageren op het feit dat vorig jaar slechts 1600 politiemensen zouden hebben deelgenomen aan de rijvaardigheidstraining van de Politieacademie. De ACP gaf als reactie dat dit schokkend was en niet conform de afspraken die de voormalige minister van Binnenlandse Zaken hierover destijds met de korpsbeheerders en korpschefs heeft gemaakt.

Teleurgesteld

Een aantal leden, onder anderen collega's uit de regio Utrecht en Twente, heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de reactie van de ACP. Deze en nog zeker negen andere korpsen, zoals Midden- en West-Brabant, Amsterdam-Amstelland en het KLPD maken al jaren werk van het trainen van de rijvaardigheid van collega's. Dat doen ze vaak in eigen beheer. In 2010 hebben vermoedelijk 5000 collega's in die regio's deelgenomen aan een training. Zij voelden zich door de berichtgeving in onder meer De Telegraaf tekort gedaan. Deze politiecollega's geven aan dat de bovengenoemde korpsen hun uiterste best doen om de rijvaardigheid van de collega's op peil te houden.

Verkeerd beeld

De ACP wil duidelijk maken dat zij in De Telegraaf reageerde op de deelname aan de formele rijvaardigheidstraining van politiemensen die door de Politieacademie wordt gegeven. Met de korpsbeheerders en korpschefs is afgesproken dat 10.000 politiemensen per jaar aan deze training moeten deelnemen. De ACP is blij dat er een aanzienlijk aantal korpsen is die de bevordering van de rijvaardigheid van politiecollega's oppakt. Helaas is het beeld bij de burger en politiek dat de politie als één organisatie functioneert. Bovengenoemde verschillen per regio worden vaak niet begrepen. De ACP is het met de politiecollega's die gereageerd hebben eens dat het beeld over het onderhouden van de rijvaardigheden genuanceerder ligt. De ACP betreurt het echter wel dat een aantal verantwoordelijken zich niet houdt aan de door hen gemaakte afspraken. Dit doet geen recht aan de inspanningen van veel collega's en geeft een verkeerd beeld van de politie als professionele organisatie.

Persoonlijke noot

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tot slot: "Wij hopen met dit artikel een realistischer beeld te schetsen van de inspanning van politiemensen als het gaat om het trainen van de rijvaardigheden. Wij hebben minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gevraagd om de feitelijke situatie te onderzoeken en een uitspraak te doen over hoe om te gaan met partijen die zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Daarnaast zullen wij de minister vragen om bij de vorming van het onderhouden van de rijvaardigheid kennis te nemen van en rekening te houden met de best practice in bovengenoemde regiokorpsen."

---

13/04/11 15:12

---