Gemeente Rotterdam

campagne verslavingspreventie jeugd en jongeren

13 april 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

In november 2010 heeft de deelgemeente Hoogvliet een overeenkomst gesloten met GGD Rotterdam-Rijnmond.
Campagne Verslavingspreventie Jeugd en Jongeren

'Jongerenwerkers krijgen in De Kom training op het gebied van Verslavingspreventie bij Jongeren door Jeanine Siep van Bouman/GGZ.

De overeenkomst gaat over verslavingspreventie voor jongeren tussen de 0 en 23 jaar voor het jaar 2011.

De aanleiding voor deze overeenkomst is de zorg die professionals hebben uitgesproken over het toenemend drank- en drugsgebruik onder jongeren. Deze zorgen komen overeen met de resultaten uit de Scholierenrapportages van Communities that Care. Deze rapportages geven aan dat het gebruik van genotmiddelen zoals alcohol, sigaretten en drugs door Hoogvlietse jongeren hoger is dan in andere Rotterdamse deelgemeenten. Jongeren lopen door dit gebruik grote gezondheidsrisico's, maar het gebruik schaadt ook talentontwikkeling en werkt door in de veiligheid.

Aanpakken
Samen met de GGD Rotterdam-Rijnmond en partners zoals politie, bureau Halt, onderwijs, horeca, winkeliers, verenigingen, jongerenwerk en Bouman/GGZ zal de deelgemeente het middelengebruik van de Hoogvlietse jeugd aanpakken. Jeugdbeleid is namelijk een breed terrein waarop al deze organisaties actief zijn. De aanpak richt zich op 3 onderdelen: preventie/voorlichting, handhaving, en hulpverlening.

In contact
Het stedelijk programma Drugs en Alcohol moet voorkomen dat jongeren verslaafd raken, afglijden en in de criminaliteit belanden. De wijk, het gezin en de school moeten in contact worden gebracht met elkaar. Op allerlei gebieden worden activiteiten georganiseerd om het probleem doelgericht aan te pakken. Uit de rapportages blijkt dat basisschoolleerlingen al roken en drinken; daarom is het nodig om hen te bereiken lang voordat de kinderen naar de middelbare school gaan.

De aanpak zal bestaan uit een aantal activiteiten:
* Deskundigheidsbevordering bij jongerenwerkers en andere professionals zoals docenten

* Voorlichting aan jongeren en ouders

* Voorlichting aan verenigingen

* Met het project Superfris cassières trainen
* Met het project Sappie door speciaal opgeleide jongeren (peers) voorlichting laten geven aan andere jongeren over alcohol
* Met Homeparties bij ouders thuis via de `tupperwaremethode' voorlichting geven over alcohol, drugs en opvoeding.

In de loop van het jaar wordt u via de deelgemeentepagina en via deze website geïnformeerd over de activiteiten van het preventieproject.