Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 april 2011

Groot Nationaal Onderzoek: hoe sociaalvaardig is Nederland?

Gepubliceerd op 13 april 2011

NTR en VPRO starten in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de TU Delft, en mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), `Het Groot Nationaal Onderzoek'. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe we emoties herkennen: hoe sociaalvaardig is Nederland? Iedereen kan meedoen. In de loop van het komende half jaar verschijnen er vijf verschillende online tests. Daarnaast zijn er fysieke tests op de Libelle Zomerweek en andere festivals. De resultaten worden komend najaar gepresenteerd in een speciale uitzending van het televisieprogramma Labyrint en worden vervolgens in een wetenschappelijke publicatie wereldkundig gemaakt.

Het Groot Nationaal Onderzoek is het eerste van een reeks onderzoeken die de VPRO en NTR initiëren. Het concept is steeds hetzelfde: de omroep organiseert en populariseert, de wetenschap ontwerpt en analyseert. De komende zes maanden worden in het Groot Nationaal Onderzoek nieuwe data verzameld die kunnen leiden tot nieuwe inzichten over de manier waarop we emoties herkennen en in welke mate die herkenning ons sociaalvaardig maakt.

Emotieherkenning als indicator voor sociale vaardigheid

Het kunnen herkennen van emoties is een belangrijke indicator voor sociale vaardigheid. `Mensen krijgen in het dagelijks leven altijd te maken met emoties. Daarom is die herkenning cruciaal voor goede relaties met collega's en vrienden, maar ook met mensen die je niet kent. Meestal geldt dat hoe beter mensen zijn in het herkennen van emoties, hoe populairder ze zijn', aldus hoogleraar emotietheorie Agneta Fischer in de Volkskrant (11 april 2011) naar aanleiding van het Groot Nationaal Onderzoek. Fischer is verbonden aan de programmagroep Sociale Psychologie van de UvA en doet onderzoek naar emoties. Samen met Valentijn Visch en Joost Broekens van de TU Delft leidt zij het Groot Nationaal Onderzoek in goede banen. Visch doet onderzoek naar het opwekken en reguleren van emoties door mens-product-interacties in de geestelijke gezondheidszorg; Broekens onderzoekt de interactie tussen mens en robot en mens en computer.

Overtuigende gelaatsexpressies

Hoe weet je wat een ander voelt? Hoe zie je of iemand verdriet heeft? Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in de interpretatie van emoties, en bij welke emoties zijn die verschillen het grootst? Wie meedoet aan het Groot nationaal Onderzoek, leert in de eerste plaats iets over zichzelf.

Tot nu toe is weinig bekend over de manier waarop mensen verschillende vormen van informatie gebruiken om tot conclusies te komen over de emoties van een ander.

Deelname

Iedereen kan aan het onderzoek deelnemen door online tests te doen die gedurende een periode van zes maanden (april - september) verschijnen op de website www.grootnationaalonderzoek.nl (zie onderstaande verwijzing).