Persbericht
13 april 2011
Afspraken over energiebesparing en overstap op 'donkergroene' stroom
KPN sluit klimaat-contract
met Wereld Natuur Fonds
ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft met KPN vergaande klimaatafspraken gemaakt in het kader van het Climate Savers Programme. Zo zal KPN in zijn mobiele en vaste netwerk, in Nederland, de komende 10 jaar 20 procent absolute energiebesparing realiseren. Ook stapt het bedrijf voor zijn elektriciteitsverbruik volledig over op hernieuwbare energie van Nederlandse bodem. In het mondiale Climate Savers Programme leggen bedrijven doelstellingen vast over de eigen CO2-reductie en over gebruik en productie van schone energie.
KPN is het eerste telecombedrijf wereldwijd en na Eneco het tweede Nederlandse bedrijf dat deelneemt in het internationale Climate Savers Programme. Eerder werd het programma al ondertekend door bijvoorbeeld Nokia, Nike en IBM.
KPN is als telecombedrijf een grootverbruiker van elektriciteit: het bedrijf is goed voor zo'n 1 procent van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik. In de afspraken met WNF is vastgelegd dat KPN volledig overstapt op zogeheten 'donkergroene' stroom: elektriciteit die is opgewekt uit natuurlijke bronnen en die in Nederland is geproduceerd (bijvoorbeeld wind-energie). Ook zal KPN in de komende 10 jaar 20 procent absolute energiebesparing realiseren in zijn mobiele en vaste netwerk in Nederland. Dat is een besparing in Nederland van jaarlijks 130 GWh, wat gelijk staat aan het jaarlijkse stroomgebruik van een stad ter grootte van Delft.
De ICT-sector is wereldwijd verantwoordelijk voor 2 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot, dat is bijna evenveel als het internationale vliegverkeer. KPN wil met de Climate Saver-afspraken de eigen en andere sectoren helpen energie te besparen. In het kader daarvan zal het bedrijf ook zijn leveranciers vragen om over te stappen op duurzame energie.
De ICT-sector biedt tegelijkertijd uitstekende kansen om het energieverbruik in ons land drastisch te verlagen: KPN zal nog meer initiatieven ontwikkelen om met de inzet van ICT, klanten te helpen om energie te besparen, bijvoorbeeld in het kader van 'Het Nieuwe Werken'. Ook investeert het bedrijf de komende jaren substantieel in onderzoek naar nieuwe methodes en producten om het aantal autokilometers in Nederland terug te dringen door heel Nederland de mogelijkheid te geven te werken volgens Het Nieuwe Werken. WNF en KPN zullen gezamenlijk de klimaatwinst van Het Nieuwe Werken berekenen om te precies te kunnen laten zien hoeveel energie dit bespaart.
Baptiest Coopmans, lid van de Raad van Bestuur van KPN zegt hierover: 'Door ICT in te zetten kun je de samenleving veel energiezuiniger maken. Met onze schaalgrootte in Nederland, in combinatie met de expertise van WNF, kunnen wij echt een verschil gaan maken. Naast onze eigen vergaande energiebesparingsmaatregelen, gaan we ons nu vooral richten op toepassingen die klanten helpen energie te besparen, bijvoorbeeld met 'Het Nieuwe Werken' in het bedrijfsleven en vitale sectoren als de zorg.'
Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds: 'KPN gaat als grote afnemer alleen nog schone elektriciteit gebruiken die in Nederland is geproduceerd. Door het grote volume - 1 procent - en de lange termijn-afspraken en hierover, wordt KPN een aanjager van de productie van schone energie in ons land. Dat is voor WNF een geweldig resultaat van het Climate Savers Programma.'
///////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland