Universiteit Leiden

Twee Rubicons naar Leiden

Twee Leidse onderzoekers hebben een Rubiconsubsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. In totaal zijn er deze ronde 29 Rubicons vergeven aan jonge onderzoekers aan de Nederlandse universiteiten.

Babyspeeksel en stress

Dr. Dorothee Out (1983) gaat voor 24 maanden naar het Center for Interdisciplinary Salivary Bioscience Research van de Johns Hopkins University (VS). Ze gaat daar onderzoek doen naar het speeksel van babyâs. Het enzym α-amylase in het speeksel geeft unieke informatie over hoe babyâs stressvolle situaties ervaren. De onderzoekers gaan analyseren hoe opvoeding de stressregulatie van baby's beïnvloedt.

Vlaggetjes op zieke cellen

Dr. S.J. Piersma (1980) doet gedurende een periode van 24 maanden onderzoek bij het Rheumatology and Howard Hughes Medical Institute van het Washington University Medical Center in St. Louis (VS). Hij gaat zich bezighouden met de herkenningsvlaggetjes die virusinfecties en kanker op het celoppervlak van aangetaste cellen laten verschijnen. âNatural killerâ-cellen kunnen die ongezonde cellen aan die vlaggetjes herkennen en vervolgens aanvallen. Met zijn collega-onderzoekers wil Piersma ophelderen hoe de vlaggetjes op het celoppervlak komen.

Springplank

De Rubiconsubsidie gaat vooraf aan de Veni-subsidie en is bedoeld als springplank voor pas gepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Venisubsidie te krijgen. De subsidie is vernoemd naar de rivier de Rubicon. Nadat Julius Caesar deze met zijn legers had overgestoken begon hij zijn beroemde zegereeks, die hij typeerde met de woorden 'Veni, vidi, vici' ('Ik kwam, ik zag, ik overwon').
Â
Meer informatie over de Rubiconsubsidie