Nederlandse bedrijven maken zonnecel efficiënter

Persbericht van SolarPlaza

Innovatiepodium belicht nieuwe technieken tijdens Solar Future 3

Utrecht, 13 april 2011 Nederlandse bedrijven spelen in de wereld een belangrijke rol bij het efficiënter en goedkoper maken van zonnecellen. Terwijl met name de Chinezen de grootschalige productie van zonnepanelen voor hun rekening nemen, zijn het de Nederlandse bedrijven die daarvoor de innovatieve machines en gepatenteerde technieken leveren. Daarmee speelt Nederland een belangrijke rol als innovator in de zonne-energie.

Tien van deze innoverende bedrijven presenteren zich tijdens het innovatiepodium op de Nederlandse topconferentie The Solar Future III, 21 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht. ,,Qua innovatie behoren Nederlandse bedrijven zeker tot de kopgroep in de wereld," stelt prof. dr. Wim Sinke van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten en de Universiteit van Utrecht, algemeen gezien als de zonne-energie goeroe van Nederland. Hij ziet hoe Nederlandse bedrijven en onderzoekinstellingen de technologie leveren waarmee de grote bedrijven zonnepanelen fabriceren. ,,Europa en Nederland moeten echter ook zelf actief blijven op het high-end deel van de productie en daarvoor kennis en technologie blijven ontwikkelen. Alleen dan kunnen ze die vooraanstaande rol ook in de toekomst blijven spelen," aldus Sinke.

Een bedrijf als DSM geeft steeds hogere prioriteit aan zonne-energie. Met KhepriCoat - een uitvinding van DSM Advanced Surfaces - wordt met een speciale techniek een weersbestendige coating van circa 100 nanometer dikte (1/10.000ste millimeter) aangebracht op het glas van zonnepanelen, waardoor de reflectie van zonlicht vermindert. Door de revolutionaire techniek kunnen zonnepanelen tot 4 procent meer elektriciteit opwekken en zonnecollectoren zelfs tot 8 procent meer. ,,Onze coating brengt de reflectie zeer sterk terug, waardoor er veel meer licht door het glas heen komt en het paneel meer elektriciteit kan produceren. 4 Procent meer output is echt veel en daarmee leveren wij een significante bijdrage om zonne-energie in de toekomst zelfs in landen met relatief weinig zonne-uren - zoals Nederland - zonder subsidie mogelijk te maken," legt Business Development Manager Hugo Schoot uit.

Producent van geavanceerde ovensystemen Tempress uit Vaassen levert apparatuur aan de fabrikanten van zonnecellen, waarmee niet alleen de huidige massaproductie gerealiseerd kan worden, maar die ook gebruikt kan worden om de zonnecel te blijven verbeteren. Samen met ECN en klanten ontwikkelt het bedrijf niet alleen apparatuur, maar ook de achterliggende technologie. ,,Waar het uiteindelijk om gaat is dat zonnecellen goedkoper worden of meer stroom leveren. Met ons speciale recept maken we zonnecellen efficiënter," aldus Sales Manager Jeroen van Hapert. Volgens hem toont het succes van Tempress aan dat er niet alleen op universiteiten aan innovatie wordt gedaan, maar ook door toeleveranciers in samenwerking met de grote producenten.

Ook de machines van Levitech uit Almere zorgen voor efficiëntere zonnecellen. Door op de passivatielaag van de zonnecel atoomlaag voor atoomlaag uit aluminiumoxide op te bouwen verbetert de elektriciteitsproductie met 1 tot 2 procent. ,,Tot voor kort bestond er geen goede productieoplossing voor deze laag bij zonnecellen, waar het gaat om grote hoeveelheden tegen lage kosten. Onze machines kunnen volgens deze techniek meer dan 3600 zonnecellen per uur maken tegen lage kosten en brengen zodoende zonne-energie een stap dichter bij grid-parity, het moment dat stroom van zonnepanelen goedkoper is dan uit het stopcontact," stelt accountmanager Robin Schiermann.

Volgens CEO Edwin Koot van het organiserende Solarplaza is Nederland een sterke innovator op het gebied van zonne-energie. ,,Nederlandse ondernemers zien de potentie van zonne-energie, niet alleen in de maakindustrie, maar ook in de marktontwikkeling. Het ontbreken van subsidies maakt ze ook daarin heel creatief," zegt hij.

Meer informatie: www.thesolarfuture.nl

*

Links:
http://www.solarplaza.nl



Razende Robot Reporter