Verhouding vetzuren in voeding belangrijk tijdens zwangerschap
Datum: 08 april 2011
Het slikken van omega-3 visolie-vetzuren door zwangere vrouwen lijkt
geen effect te hebben op de hersenontwikkeling van het kind. Wel vond
onderzoekster Saskia van Goor van het Universitair Medisch Centrum
Groningen dat de verhouding tussen verschillende vetzuren in de voeding
van zwangere vrouwen belangrijk is voor de vroege hersenontwikkeling
van het kind. Op 13 april 2011 promoveert Van Goor op de resultaten van
haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de
hersenen. Vergeleken met de Oertijd eten we momenteel veel minder van
deze vetzuren, terwijl ons lichaam nog wel grotere hoeveelheden nodig
heeft. Om te zorgen dat een kind direct na de geboorte voldoende
vetzuren heeft, hebben in dit onderzoek hun moeders deze vetzuren
gekregen.
In het onderzoek van Van Goor kregen vrouwen tijdens de zwangerschap en
de eerste drie maanden na de bevalling, capsules met DHA (komt voor in
vis, omega-3), een tweede groep slikte DHA en AA (AA komt voor in vlees
en eieren, omega-6), en een derde groep kreeg geen van deze vetzuren.
Uit het onderzoek bleek dat de verhouding tussen deze vetzuren vlak na
de geboorte mogelijk een rol speelt in de hersenontwikkeling van het
kind. Dit heeft Van Goor beoordeeld na 3 maanden en na 18 maanden. Een
duidelijke conclusie kan echter niet getrokken worden, omdat na 18
maanden geen verschillen werden gevonden tussen de groepen kinderen.
Advies
Dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor een gezonde
(hersen)ontwikkeling is al langer bekend. De gedachte dat dit is te
bereiken door het louter slikken van een DHA-supplement (of visolie)
tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding, wordt door dit
onderzoek niet bevestigd. Ook andere onderzoeken laten hooguit kleine
positieve effecten van DHA op de ontwikkeling van kinderen zien.
Daardoor stelt Van Goor dat toevoeging van enkelvoudige voedingsstoffen
zoals omega-3, bijvoorbeeld door het slikken van visoliecapsules,
waarschijnlijk minder effect heeft dan een goed gevarieerde voeding met
verschillende typen voedingsstoffen. Gezonde voeding met de aanbevolen
twee keer per week vis, in combinatie met een gezonde leefstijl, is
volgens Van Goor het beste advies voor zwangere vrouwen en hun
kinderen.
Curriculum Vitae
Saskia van Goor (Groningen, 1979) studeerde farmacie aan de
Rijksuniversiteit Groningen. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij
de afdelingen Laboratoriumgeneeskunde en Ontwikkelingsneurologie van
het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar
proefschrift is "Long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy
and lactation". Van Goor werkt inmiddels als apotheker bij de Proeftuin
Farmacie Groningen. Promotors: F.A.J. Muskiet, M. Hadders-Algra.
Copromotores: D.A.J. Dijck-Brouwer, J.J.H.M. Erwich, A. Schaafsma.
Rijksuniversiteit Groningen