Wageningen Universiteit en Researchcentrum
7 apr 2011
Onderdeel: Wageningen University
Nummer: P015
Als de energieleveranciers van ons lichaam, mitochondriën, goed
functioneren, heeft dat positieve invloed op het verouderingsproces,
overgewicht en obesitas, en ziektes als Alzheimer en kanker. Goede
voeding met de juiste bioactieve stoffen, kan de werking van
mitochondriën verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van
het EU-project Mitofood waaraan onderzoekers uit 24 landen hebben
bijgedragen. Van 13 tot en met 15 april zullen de resultaten tijdens
een congres van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR,
worden gepresenteerd.
Mitochondriën zijn de energieproducenten in de cellen van ons lichaam.
Het EU-project Mitofood onderzoek concentreerde zich op het
functioneren van mitochondriën en het effect van voeding op deze
cellichamen. Uit het onderzoek blijkt dat goed functionerende
mitochondriën essentieel zijn voor een gezond lichaam. Als de
mitochondriën niet goed functioneren heeft dat bijvoorbeeld grote
invloed op het verouderingsproces, het ontwikkelen van verschillende
ziektes als Alzheimer en kanker, en problemen als gevolg van
overgewicht en obesitas. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat
specifieke stoffen in voeding â de zogenaamde bioactieve stoffen â het
functioneren van mitochondriën kunnen verbeteren. Deze bioactieve
stoffen kunnen daarmee de gezondheid van mensen verbeteren en zijn
dus van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen.
Conferentie in Wageningen
Het onderzoeksproject Mitofood had ook tot doel de voedings- en
mitochondriële onderzoekswereld bij elkaar te brengen. Tijdens de
afsluitende conferentie in Wageningen van 13-15 april worden de
resultaten van Mitofood gepresenteerd. Er wordt stilgestaan bij
bioactieve stoffen, energiemetabolisme en gezondheid. Prof. Jaap
Keijer, hoogleraar Fysiologie van Mens en Dier aan Wageningen
University, is trekker van dit netwerkproject en de organisator van de
conferentie. Hij heeft een groot aantal sprekers van wereldfaam bij
elkaar gebracht. zoals Siegfried Hekimi, Susanne Klaus, John Speakman,
Jan Nedergaard en Barbara Cannon.
De conferentie bestrijkt een aantal themaâs. Woensdag 13 april ligt de
nadruk op de rol van bioactieve stoffen die de gezondheid van de mens
bevorderen. Donderdag 14 april staat veroudering centraal en wordt er
aandacht besteed aan ziekten die met mitochondriën verband houden.
Vrijdag 15 april staat in het teken van de relatie tussen voeding,
ziekte en overgewicht.
Mocht u gebruik willen maken van de mogelijkheid om met één of
meerdere sprekers te spreken dan kun u zich tevens aanmelden bij
Chantal van Lin.
Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Mitofood: zie het
programma of kijk op http://www.mitofood.eu/UK/.