Provincie Flevoland
Flevoland dingt landelijk mee naar Duurzame energieprijs

Publicatiedatum: 6 april 2011

Flevoland is met het initiatief om een Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij (DE-on) op te richten genomineerd voor de P-NUTS Award voor het "Mooiste idee". De P-NUTS Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste initiatieven en ideeën die lokale duurzame energieopwekking stimuleren. Op woensdag 13 april 2011 worden de winnaars bekendgemaakt en de Awards uitgereikt door Herman en Herma Wijffels.

Provinciale Staten van Flevoland hebben om een slim plan gevraagd om de opbrengst van enkele miljoenen euro's uit de verkoop van NUON/Essent aandelen in te zetten voor de verdere verduurzaming van de energiehuishouding; zo effectief mogelijk en zodanig dat vrijkomende gelden geherinvesteerd worden. Daarom is een uitgebreid
haalbaarheidsonderzoek gestart naar DE-on. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland. "Dat brede draagvlak heb ik altijd als bijzonder ervaren," zegt Anne Bliek, gedeputeerde van de provincie Flevoland.

"Het kost tijd, maar in omvang, doorzettingskracht en impact van het initiatief betaalt zich dat dubbel en dwars terug. Het initiatief verenigt de sleutelpartijen, kent voor Nederlandse begrippen een ongeëvenaarde schaalgrootte en beoogt toch dicht bij burger en bedrijf te staan. De samenwerking maakt juist die combinatie goed mogelijk."

Flevoland loopt voorop met duurzame energie: 57% van het
energieverbruik (exclusief transport) komt uit duurzame bronnen (voornamelijk windenergie). De belangrijkste onderzoeksvraag is daarom geweest: is het mogelijk om met DE-on een versnelling te realiseren die een volledig duurzame energiehuishouding op afzienbare termijn binnen handbereik brengt. De haalbaarheidsstudie beantwoordt die vraag met een overtuigend "ja" en schetst hoe DE-on dan te werk moet gaan:
* Versnel en "maak meer meters": neem als publieke partijen genoegen met een relatief bescheiden financieel rendement en werk daarbij zoveel mogelijk samen met de markt. Ga kosteneffectief aan de slag met een mix aan projecten en laat daarbij de meer rendabele projecten de minder rendabele projecten meefinancieren;
* Laat burgers en bedrijven maximaal participeren; hiermee ontstaat draagvlak en komen meer initiatieven tot wasdom.

* Creëer met DE-on directe werkgelegenheid en een afzetmarkt voor leveranciers;

* Boek efficiencywinst door kennis en expertise te borgen en bundelen;

Binnenkort valt een besluit over het opstellen van het businessplan voor DE-on. "We zien de nominatie als blijk van erkenning voor wat er het afgelopen jaar aan werk is verzet en een aanmoediging om dit idee verder te brengen," zegt Andries Poppe, wethouder van de gemeente Noordoostpolder. Een onafhankelijke jury zal de nominatie beoordelen. Naast deze jury mag iedereen meestemmen over de nominaties. De inzending met de meeste stemmen gaat dan met de publieksprijs naar huis.