Ingezonden persbericht
Nieuwe vorm van pijnbestrijding
Roesje op SEH bij korte, zeer pijnlijke behandelingen
Het is veilig, blijkt uit onderzoek. Mensen voor ongeveer vijf minuten in slaap brengen, zodat zij korte maar zeer pijnlijke behandelingen op de spoedeisende hulp (SEH) zonder pijn ondergaan. In Nederland is deze vorm van pijnbestrijding op de SEH groeiende. Op initiatief van twee SEH-artsen, Maarten Kok uit het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) en Maybritt Kuypers uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) werd het effect en de veiligheid onderzocht. Beide ziekenhuizen zijn voorloper met deze vorm van pijnbestrijding en hebben er al ruime ervaring mee. De resultaten zijn recent gepubliceerd in The European Journal of Emergency Medicine.
Geruststellende gedachte
Voorbeelden van behandelingen waarbij de zogenaamde 'procedurele sedatie' wordt toegepast, zijn het zetten van een gewricht uit de kom, het ondergaan van een elektrische cardioversie: een schok voor het herstellen van het hartritme, of het behandelen van een grote wond of abces. De mensen komen vaak al met heftige pijn binnen op de SEH. "Bij binnenkomst krijgt de patiënt pijnstilling. Indien nodig vullen we dit aan met een lokale pijnstiller. We geven de patiënt aan dat we hem als dat nodig is, volledig in slaap kunnen maken op de SEH. Dat werkt geruststellend. Hierdoor lukt het vaak om de procedure eerst voorzichtig zonder het roesje te doen. Als de ingreep ondanks alles toch te pijnlijk lijkt te zijn, gaan we over tot sedatie. Onze SEH-artsen worden allemaal opgeleid om deze methode toe te passen volgens vaste veiligheidsmaatregelen", aldus Maarten Kok.
De ervaringen in het OLVG en RKZ zijn positief. Pijnbestrijding is een actueel onderwerp in de geneeskunde. In toenemende mate wordt gekeken naar manieren om pijnlijke procedures voor de patiënt draaglijker te maken. Ook op andere afdelingen in het ziekenhuis. Kok: "Vanzelfsprekend gaat er altijd een zorgvuldige afweging aan vooraf. Het is niet per definitie voor iedereen geschikt. De conditie van de patiënt speelt een belangrijke rol. Mensen met een zwakke gezondheid hebben een verhoogde kans op complicaties. Bijkomend groot voordeel is dat de patiënt niet nuchter hoeft te zijn en daar dus ook niet op hoeft te wachten", aldus Kok.
Het onderzoek
Gedurende 1,5 jaar werden in het OLVG en het RKZ 386 patiënten gesedeerd en de resultaten gevolgd. De successcore was 99,5 procent. Er werden geen ernstige bijwerkingen waargenomen. Voorkomende voorbijgaande bijwerkingen zoals hypoventilatie en lage bloeddruk werd door eenvoudige interventies verholpen en waren meestal van zeer korte duur. "Deze gepubliceerde onderzoeksresultaten geven het wetenschappelijke bewijs dat de methode op deze wijze toegepast door SEH-artsen in Nederland veilig is en de zorg voor onze patiënten daarmee verbetert" aldus Kok.
Noot voor de redactie (