Ingezonden persbericht


Arnhem, 12 april 2011

WIE DE SCHOEN PAST.......BEGRAAFT HEM?

Als het aan Koninklijke Hulshof's Verenigde Fabrieken ligt wel. Het bedrijf uit Lichtenvoorde werkt aan een nieuwe, biologisch afbreekbare leerkwaliteit. Het bedrijf, dat hoogwaardig leer maakt voor onder andere de meubel-, auto- en vliegindustrie, past dit nieuwe concept toe in een volledig biologisch afbreekbare schoen. Met een bijdrage van 105.600 euro steunt de provincie Gelderland dit initiatief.

Van oudsher is Hulshof bezig met het concept Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo werd omstreeks 1898 al stroom geleverd aan het lichtnet en is er, ruim honderd jaar later, een eigen waterzuivering gebouwd. In dit kader wordt nu in samenwerking met OAT shoes, Artez, WUR en GMB slibverwerking dit nieuwe product gerealiseerd. Het op de markt zetten van deze nieuwe leersoort past geheel in de strategie van verduurzaming en innovatie van het Lichtenvoordse bedrijf. Na de eerste lifecycle zou het leer bijvoorbeeld weer in de organische kringloop kunnen worden opgenomen of weer worden ingezet als biomassa voor de productie van groen gas. Een zoektocht naar nog hoogwaardiger toepassingen kan volgen. Het gaat erom dat kringlopen uiteindelijk volledig gesloten worden, zonder dat dit veel energie kost.

Gedeputeerde Klimaat en Milieu Annelies van der Kolk: 'Hulshof gaat de uitdaging aan om het totale bedrijfsproces te vergroenen. Als dat lukt, behouden we bovendien een belangrijke werkgever in de Achterhoek.'

Vergroenen
Eigenaar Herman Hulshof: 'Ik heb inmiddels de dagelijkse leiding van het bedrijf uit handen gegeven en ben er trots op dat de onderneming onder de huidige leiding de "groene koers" met verve voortzet. Zelf geef ik mijn groene overtuiging nu mede invulling als voorzitter van de Tafel van Groenlo, deze maakt zich sterk voor de vergroening en verduurzaming van de Achterhoek.'

Milieulast
Het behoud van een sterke looierijsector in Nederland is belangrijk voor de economie. Hulshof - de enig overgebleven integrale looierij in Nederland - vindt het belangrijk dat deze sector hier behouden blijft. Huiden worden nu na de slacht ter plekke verwerkt in plaats van 'gezouten' over de wereld vervoerd te worden voor verwerking elders. Dit laatste leidt tot een onnodig zware milieulast (ontzouten) en veel onnodige transportkilometers, omdat de huiden in verse toestand in een cirkel van 500 km van het bedrijf verzameld worden.

Groene energie
Het afval van de huid, o.a. vet- en eiwithoudend waswater, wordt door Hulshof omgezet in biogas en uiteindelijk groene stroom, waarmee Hulshof ook bewijst in de trend naar een duurzame economie voorop te lopen.

Voedsel
Naast de leeractiviteiten is de Hulshof groep ook actief in de foodsector. Dierlijke proteïnen worden steeds kostbaarder vanwege de relatief ongunstige conversiefactor plantaardig eiwit/dierlijk eiwit. Hulshof heeft steeds geïnnoveerd en is erin geslaagd van minderwaardig huidmateriaal voedsel te maken in de vorm van een vezelige proteïne. Haar nieuw ontwikkelde technologie zal uiteindelijk beschikbaar komen voor het nog duurzamer produceren van leer. Door een betere uitnutting van de lokale hoogwaardige grondstof uit de Achterhoekse / Duitse landbouw, kan Hulshof daarmee de productie nog duurzamer maken. Hulshof heeft hiermee een veel bredere scope dan uitsluitend leer.

BIOBEST
De provincie Gelderland geeft met de subsidieverlening uitvoering aan het project 'biobest products". Vanuit innovatie en klimaat & energie is voor 2010/2011 eenmalig geld beschikbaar gesteld om Gelderse MKB bedrijven te laten experimenteren met concrete productie van opnieuw gebruikte grondstoffen.