FNV

FNV: Meer werkgevers ondergraven ontslagbescherming

Op steeds meer plaatsen maken werkgevers gebruik van de flexroute bij ontslag. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de FNV. In een brief aan minister Kamp (zie bijlage) spreekt de vakcentrale haar ongerustheid uit dat de minister deze praktijken lijkt goed te keuren. Morgen debatteert de Tweede Kamer over deze ondergraving van de ontslagbescherming.

Sinds begin dit jaar zijn er 250 meldingen binnengekomen bij het meldpunt flex op www.fnv.nl. Dat is meer dan twee per dag. Ongeveer de helft daarvan heeft betrekking op ontslag van vaste krachten om ze te vervangen door flexwerkers.

Erg veel klachten komen uit de sector bouw. Vaste werknemers komen na ontslag in de WW en tegelijkertijd worden uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ingehuurd. We horen dat voor allerlei functies: timmerlieden, schilders, metselaars, onderhoudsbouw. Werknemers worden ontslagen en nog diezelfde week lopen er alweer uitzendkrachten rond op dezelfde bouwplaats. Soms mag de ontslagen werknemer terugkomen als gedetacheerde en doet precies hetzelfde werk als voorheen. Maar wel met 200 euro per maand loonverlies. En verlies van pensioenopbouw, werkkleding en kilometervergoeding.

Veel gehoorde klacht is dat vooral oudere werknemers (50+) worden ontslagen na tientallen jaren trouwe dienst. Mensen zijn ook bang dat in de bouw het oude koppelbazensysteem weer de kop opsteekt. Vanwege het veelvuldig optreden van detacheerders en uitleners, die de cao omzeilen. Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden verslechteren.

Uit een overzicht van de klachten blijkt dat het verschijnsel in alle sectoren voorkomt. Bij Philips moeten elektronicaontwikkelaars uitzendkrachten en gedetacheerden inwerken op hun eigen werk. Na afloop worden ze ontslagen op bedrijfseconomische gronden, terwijl de nieuwe krachten hun werk overnemen. Bij SITA Recycling in Vijfhuizen worden vuilnisophalers die er meer dan tien jaar werken ontslagen en vervangen door uitzendkrachten. Bij een reorganisatie bij Unilever worden vaste productiemedewerkers ontslagen terwijl uitzendkrachten blijven. Bij een bedrijf voor Trailerbouw worden de vaste lassers en monteurs ontslagen. Ze krijgen een premie van 500,- als ze mensen aanbrengen die op een jaarcontract willen werken. Productmanagers en engineers bij KPN worden ontslagen nadat ze hun werk hebben overgedragen aan flexwerkers. Bij Dierentuin Blijdorp in Rotterdam moeten 34 vaste medewerkers verdwijnen, er komen uitzendkrachten en payrollmedewerkers voor in de plaats. En op diverse pla atsen in de kinderopvang zijn vaste medewerkers ontslagen, maar ze mogen hun oude werk blijven doen op een 0-urencontract.