IKON

Attentie: op onderstaand persbericht rust een embargo tot 12/4, 16.00 uur.

Verzonden: dinsdag 12 april 2011 12:42 Onderwerp: Orthodoxie grote speler in PKN-synode P E R S B E R I C H T

Onderzoek IKON-Kerknieuws naar samenstelling generale synode Orthodoxie grote speler in PKN-synode

De orthodoxie is goed vertegenwoordigd in de generale synode van de Protestantse Kerk. Gereformeerde Bonders en confessionelen vormen bijna éénderde van het hoogste vergaderorgaan van de kerk. Dat blijkt uit een peiling van de IKON-website Kerknieuws.nl onder synodeleden. De generale synode beslist over het beleid van de kerk. De leden van de generale synode komen minstens tweemaal per jaar bijeen, zoals ook aanstaande donderdag en vrijdag, 14 en 15 april.

De Protestantse Kerk is een kerk met verschillende stromingen ('modaliteiten'). De IKON was benieuwd hoe deze stromingen zijn vertegenwoordig in de kerkvergadering. Momenteel hebben 140 predikanten, kerkrentmeesters, diakenen en ouderlingen zitting in de synode (acht plaatsen zijn vacant). Negentig synodeleden deden mee aan het onderzoek, waardoor de peiling als representatief kan worden gezien. Bijna één op de vijf synodeleden (negentien procent) noemt zich confessioneel. Twaalf procent van de synode rekent zich tot de Bond. De orthodoxe cluster confessioneel/Bond vormt daarmee 31 procent. De midden-orthodoxie is echter de grootste op zichzelf staande stroming in de synode met vierentwintig procent. Evangelicalen zijn met slechts één procent sterk ondervertegenwoordigd in de kerkvergadering. De vrijzinnigen scoren hoger met zes procent. Achttien procent van de synodeleden rekent zich niet tot een bepaalde stroming en noemt zich 'protestants'. Nog eens dertien procent vindt dat de verschillende stromingen geen betekenis moeten spelen in de synode. De overige zeven procent van de synode rekent zich tot een andere stroming. Veel confessionelen in de synode zijn te vinden onder de predikanten: één op de drie noemt zich confessioneel. Bijna de helft van het aantal diakenen (drieënveertig procent) in de synode noemt zich midden-orthodox. Een kwart van de diakenen is lid van de Gereformeerde Bond. Wilma Hartogsveld noemt de resultaten 'verheugend'. Zij is de voorzitter van de midden-orthodoxe predikantenbeweging Op Goed Gerucht (OGG). "OGG is tien jaar geleden opgericht omdat wij vonden dat de stem van de midden-orthodoxie in de synode niet werd gehoord. Wij vonden dat de orthodoxie was oververtegenwoordigd. Dat blijkt nu niet meer het geval te zijn". De huidige voorzitter van de synode, Peter Verhoeff, is zelfs lid van OGG. Barend Weegink, algemeen secretaris van de Confessionele Vereniging, ziet echter een andere ontwikkeling in de cijfers: "De orthodoxe stem in de synode groeit weer". Hij plaatst de ontwikkeling in een breder perspectief. Waar Hartogsveld keek naar de afgelopen tien jaar, kijkt Weegink naar de afgelopen honderd jaar. "Dan zie je dat de leiding van de kerk altijd - met soms tussenperiodes - in midden-orthodoxe handen is geweest". Zelf denkt hij dat het aantal confessionelen in de synode nog hoger ligt, rond de dertig procent. "Ik zie veel mensen die zich niet confessioneel noemen of durven te noemen, maar dat wel zijn".

Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, neemt die versterking van de orthodoxie niet waar. "Ik constateer wel dat de synode bij de bespreking van veel thema's gezamenlijk tot een visie probeert te komen, zodat een denken in modaliteiten minder relevant is". Het aantal Bonders in de synode verbaast hem niet, maar: "Het aantal synodeleden zou iets meer kunnen zijn als de bereidheid in de kring van de Gereformeerde Bond groter was - sinds 2004 is die met name onder wat meer ervaren predikanten minder - om de kerk als synodelid te dienen. Vanuit ons bestuur stimuleren we die deelname wel". "Evangelische christenen werken veeleer vanuit het grondvlak; vanuit persoonlijke opbouw, vanuit een persoonlijke relatie met God", zo verklaart de voorzitter van het Evangelisch Werkverband (EW), Ruilof van Putten, het kleine aantal evangelicalen in de synode, "ze geven blijkbaar geen prioriteit aan bestuurlijke functies". Maar er is nog een andere verklaring, zo meent hij. "In de Protestantse Kerk is geen 'evangelische modaliteit'. Het EW is veel meer een beweging, en dus geen sluitende modaliteit. Zelf ben ik verbonden aan een 'confessioneel-evangelische' gemeente". De vrijzinnigen vormen maar een kleine modaliteit in de kerk. Corrie Jacobs, beleidssecretaris van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP), is dan ook positief over de zes procent.




IKON