Resultaten Vergrijzingsenquête Delta Lloyd Life
12/04/2011 10:01
Delta Lloyd Life
Van het leven genieten mag
Ouders solidair met kinderen, kinderen veel minder solidair met ouders
Vandaag heeft Delta Lloyd Life de resultaten bekendgemaakt van haar peiling over 'Intergenerationele Solidariteit'. Uit deze vergrijzingsenquête blijkt dat amper 3% van de Belgen vindt dat ouderen voorzichtig moeten omgaan met geld zodat ze een erfenis kunnen nalaten. 55% van de oudere Belgen beweert trouwens dat hun kinderen geen vastgoed of geld verwachten te erven. Ouderen worden maar beter niet ziek of behoevend, want 61% van de Belgen wil niet dat hun ouders dan bij hen inwonen. Opmerkelijk is dat één derde van de ondervraagden niet weet hoe hun wettelijke pensioen in België betaald wordt.
In de maand februari peilde de pensioenverzekeraar via het onafhankelijke onderzoeksbureau Attentio Research bij 1.000 Belgen hoe zij denken over 'intergenerationele solidariteit'. "We wilden nagaan in welke mate de ene generatie nog wil instaan voor de andere generatie en wat ze verwachten van elkaar," zo vertelt Laurent Winnock, woordvoerder van Delta Lloyd Life. "Moeten ouderen voorzichtig zijn met hun geld om een erfenis voor hun kroost na te laten of hebben ze het recht om volop van het leven te genieten? Verwachten kinderen een erfenis van hun ouders?" De online peiling richtte zich tot de leeftijdscategorie 18 tot 74 jaar.
Resultaten Vergrijzingsenquête 'Intergenerationele solidariteit'
Amper 3% vindt dat ouderen voorzichtig moeten omgaan met geld om zo een erfenis te garanderen
Op de stelling 'Ouderen moeten voorzichtig zijn met hun geld, zodat ze een erfenis kunnen nalaten.' antwoordt slechts 3% van de Belgen positief. Maar liefst 78% van de Belgen gaat hier niet mee akkoord. "Het ziet er niet naar uit dat de Belg zich zal opofferen om de erfenis voor de kinderen zo groot mogelijk te maken," aldus Laurent Winnock, "Een ruime meerderheid van de respondenten heeft ook geen vooropgezette erfenisplannen."
De stelling 'Het is beter om van het leven te genieten in plaats van zich veel zorgen te maken over het nalaten van een erfenis' stuit op een verdeelde opinie: 31% gaat hiermee akkoord waarbij de babyboomers (35%) en de respondenten zonder kinderen (40%) de grootste aanhangers zijn. 29% van de Belgen vindt een erfenis nalaten belangrijker dan van het leven te genieten. 39% heeft hierover een gematigde opinie en vindt het dus moeilijk om een keuze te maken. "Het lijkt me logisch dat de meeste mensen proberen om een evenwicht te vinden tussen een erfenis nalaten en genieten van het leven", verduidelijkt Laurent Winnock.
De helft van de Belgen vermoedt dat hun kinderen geen erfenis verwachten
55% van de respondenten van wie één van de kinderen 18 jaar of ouder is, vermoedt dat hun kinderen niet verwachten geld of vastgoed te erven. Bij respondenten in het bezit van vastgoed is dit voor 49% het geval. "Wanneer men zelf vermogend is, heeft men waarschijnlijk hogere verwachtingen voor de kinderen en is men misschien van mening dat de kinderen de erfenis zullen nodig hebben om vooruit te komen in het leven", legt Winnock verder uit. Nochtans geeft 29% van de ondervraagden die één of beide ouders in leven hebben, aan het geld van een toekomstige erfenis nu al goed te kunnen gebruiken (11% akkoord - 18% gematigd akkoord). "Maar we merken tegelijk dat 72% van deze respondenten ook van mening is dat hun ouders het vermogen voor later niet door de ramen gooien. De zo vaak gehoorde bewering dat ouderen het geld van de jongere generaties verspelen is dus totaal overroepen."
61% wil niet dat hun zieke of behoevende ouders bij hen inwonen
Het antwoord van de respondenten met één van beide ouders nog in leven op de stelling 'Mijn ouder(s) kunnen bij ons inwonen indien ze ziek of behoevend worden', laat weinig aan de verbeelding over: 61% zegt hiermee niet akkoord te zijn. Dit percentage ligt hoger bij de 40-plussers (67%) en bij de samenwonenden (65%) en lager bij huurders (54%) en de generatie geboren na 1981. Slechts 11% van de Belgen blijkt wel onderdak te willen bieden. Laurent Winnock: "We kunnen het positief bekijken en zeggen dat er toch nog 1 op de 10 Belgen bereid is om zieke of behoevende ouders bij hen te laten inwonen. Helaas spreken de cijfers voor zich, je houdt als oudere best voldoende middelen achter de hand om deze situatie eventueel op te vangen. Dat blijkt ook uit reacties op de stelling 'Kinderen moeten hun ouders financieel bijspringen als ze ziek of behoevend worden'. 57% gaat hier resoluut niet mee akkoord. Dat is toch opvallend, want het betekent dat meer dan de helft van de bevolking het niet als een morele plicht ziet om de ouders financieel bij te staan mochten ze het nodig hebben. In het Nederlandstalige landsgedeelte bedraagt het percentage zelfs 64%."
53% van alle ondervraagden antwoordt 'akkoord' op de stelling 'Ik wil (later) niet afhankelijk zijn van mijn kinderen'. "Hieruit blijkt dat het behoud van zelfstandigheid van heel groot belang is voor de Belgen," vat Laurent Winnock samen. "Er bestaat een soort consensus dat ouders niet afhankelijk willen zijn van hun kinderen en vice versa."
Één op vijf Belgen is bereid zijn vermogen nu al te delen met het nageslacht
Één vijfde van de ondervraagden met kinderen verkiest dat de (klein)kinderen nu al kunnen genieten van hun vermogen in plaats van te wachten tot na hun dood. 44% gaat hiermee niet akkoord en wenst zelf de controle te houden over het vermogen. "Maar wanneer de vraag wordt gesteld of men de kinderen reeds geld zou geven wanneer ze het nodig hebben, kan 41% zich hier reeds in terugvinden", vult Winnock verder aan.
'Wie achterkomt, moet maar zelf zijn boterhammen verdienen', is voor iets meer dan de helft van de Belgen niet van toepassing. Amper 12% vindt dat de nakomelingen hun eigen boterhammen moeten verdienen.
"Er is veel meer solidariteit van de ouders naar hun kinderen toe dan omgekeerd. Maar we zien dat de ouders hier geen problemen mee hebben, integendeel ze sturen er zelf zo op aan." verduidelijkt Laurent Winnock.
Één derde van de Belgen weet niet hoe pensioenen betaald worden
'Op welke manier worden de wettelijke pensioenen in België betaald?' Deze vraag werd foutief beantwoord door 21% van de Belgen (30% bij de 50-plussers) en 11% zegt het niet te weten.
"Het is heel opmerkelijk dat één derde het antwoord niet kent en dat de perceptie leeft dat men voor zijn eigen wettelijk pensioen heeft betaald. Dit bewijst eens te meer dat er duidelijke informatie moet verspreid worden naar de Belgische bevolking over het hoe en het waarom van de pensioenen", vervolgt Laurent Winnock.
Op de vraag 'Wat is volgens u noodzakelijk om het pensioensysteem voor de jongere generaties betaalbaar te houden?' is 'Werklozen moeten sneller worden geactiveerd om een job aan te nemen' het meest gegeven antwoord, gevolgd door 'Iedere werknemer moet toegang kunnen krijgen tot een aanvullend pensioen via zijn werkgever'.
"We zien ook een bevestiging van vroegere enquêtes wanneer de pensioenleeftijd ter sprake komt", besluit Laurent Winnock, "slechts 13% wil deze verhogen tot 67 jaar als oplossing voor de betaalbaarheid van de pensioenen."
Contact
Laurent Winnock
Woordvoerder Delta Lloyd Life
+32 2 238 89 23 - +32 479 36 24 50
@: laurent.winnock@deltalloydlife.be
Volg het debat live mee op deze dinsdag 12/04 vanaf 10.30 uur of herbekijk het later via deze link:
http://player.companywebcast.com/?id=11693
Delta Lloyd Life
Delta Lloyd Life is ontstaan in juli 2001 uit de fusie van 3 Belgische bedrijven, aanwezig op de levensverzekeringsmarkt sinds talrijke jaren: CGU Life, OHRA Leven en Norwich Union.
Door een aantal fusies in Nederland en het Verenigd Koninkrijk begin 2000 behoorden deze 3 bedrijven tot dezelfde moedermaatschappij. Het was dan ook een logische stap om de krachten te bundelen en in België één levensverzekeringsbedrijf uit te bouwen.
In 2008 verdubbelde Delta Lloyd Life zijn omzet in België met de overname van Swiss Life Belgium. De nieuwe combinatie maakt van Delta Lloyd Life een specialist in de nichemarkt pensioenen en garandeert haar een stevige marktpositie op de Belgische levensverzekeringsmarkt.
Daarenboven realiseert Delta Lloyd Life via deze fusie een gestage groei in Niet-Leven in België onder de merknaam Zelia. Onze hoofdzetel bevindt zich in Brussel, Fonsnylaan nr 38.
Delta Lloyd Life is een filiaal van de Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd.
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel