CDA


Realistische koers Eurovignet voorkomt extra lastenverzwaring transportsector
dinsdag 12 april 2011
Vandaag is in de Transportcommissie van het Europees Parlement het Eurovignet, de kilometerheffing voor het vrachtvervoer, aangenomen. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool is namens de Europese Christendemocratische fractie woordvoerder: "De totale tolheffing zal gelijk blijven. Hogere toltarieven in de spits moeten gecompenseerd worden in de daluren én dit moet gebeuren op hetzelfde traject. Ik ben blij dat dit niet leidt tot een extra lastenverzwaring, want de transportsector heeft al genoeg te verduren met de hoge brandstofprijzen van dit moment."

Er heeft volgens Wortmann een realistische benadering van de wetgeving plaatsgevonden, waarbij de interoperabiliteit eindelijk wordt geregeld: "Er moet een einde komen aan het oerwoud van tolkastjes in vrachtwagens, er moet één tolkastje komen voor heel Europa. Ik hoop dat dit nu eindelijk is geregeld". Ook worden er prikkels gegeven om met schonere motoren te gaan rijden. Zo worden vrachtwagens met een Euro V en Euro VI motor de komende jaren uitgezonderd van de wetgeving.

Ook heeft de Transportcommissie gestemd voor het oormerken van de tolopbrengsten. "We moeten naar een systeem dat gebruikers en vervuilers betalen, maar dan moeten de tolopbrengsten wel zoveel mogelijk worden geïnvesteerd in (weg)infrastructuur", aldus Wortmann.

Nu het Eurovignet in tweede lezing in de Transportcommissie is aangenomen, zal er verder worden onderhandeld met de Raad. In juni zal er in het Europees Parlement plenair worden gestemd, dan moet blijken of de Raad en Parlement bij deze tweede lezing tot een akkoord zijn gekomen.