Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

12 april 2011, 16.00 uur

Bij een schietterrein van Defensie in het Gelderse Harskamp heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vorige week ruim 330 oude oefengranaten opgeruimd. De granaten kwamen onverwacht boven water tijdens rioleringswerkzaamheden. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 4 en 10 april.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam de EOD in actie voor een Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein van luchthaven Schiphol. Het explosief is aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden en ter plaatse tot ontploffing gebracht.

Het VSW-team van Defensie heeft geholpen bij de zoektocht naar een vermist persoon (foto: ministerie van Defensie).

Vermist persoon
Het Very Shallow Water duikteam van de marine en genieduikers van de landmacht ondersteunden afgelopen week het Korps Landelijke Politiediensten bij de zoektocht naar een vermist persoon. Met diverse apparatuur onderzochten de duikers nabij Den Bosch een zijtak van de Maas. De persoon is niet gevonden.

Inzet reddingshelikopters Afgelopen week vervoerden helikopters van het Defensie Helikopter Commando 4 maal patiënten. In alle gevallen werden de personen vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland gebracht.

Operaties in het buitenland:

De bemanning van Hr. Ms. De Ruyter wachtte een warm welkom (foto: ministerie van Defensie).

Terug van piratenjacht Na een succesvolle deelname aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield keerde Hr. Ms. De Ruyter afgelopen weekend terug in thuishaven Den Helder. Daar ontving de bemanning uit handen van de minister van Defensie de herinneringsmedaille voor vredesoperaties.

Somalië
De 16 Somaliërs die vorige week zijn vastgehouden nadat zij het vuur openden op Nederlandse mariniers worden verdacht van zeeroof en poging tot moord, laat het Openbaar Ministerie weten. De Somaliërs hielden een 16-koppige Iraanse bemanning van een vissersschip al 4 maanden gegijzeld. Rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee zijn momenteel op Hr. Ms. Tromp aanwezig voor onderzoek.

Afghanistan
Nederlandse F-16's schoten vorige week ISAF-grondtroepen te hulp die betrokken waren bij een incident met een geïmproviseerd explosief. Door laag over te vliegen en gebruik te maken van flares (fakkels) wisten de jachtvliegtuigen een mogelijke hinderlaag op de grond te voorkomen.

Eerder al werden ISAF-grondtroepen ontzet uit een gevechtssituatie. Zij werden door vijandelijke strijders met een RPG-raketwerper belaagd. Door samen te werken neutraliseerden de contactpersoon op de grond en de Nederlandse F-16-vliegers de dreiging en voorkwamen ze vijandelijke acties tegen coalitiegenoten.

Kandahar Airfield (KAF) is de afgelopen week eenmaal het doel geweest van een raketaanval. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. Een F-16-vlieger groet, voordat hij vertrekt (foto: ANP).

Unified Protector
Nederlandse F-16's hebben in het kader van operatie Unified Protector op dit moment 52 vluchten uitgevoerd met een totale duur van 241 uur. De 6 F-16's handhaven het wapenembargo en de no-fly zone in Libië. Mijnenveger Hr. Ms. Haarlem opereert momenteel voor de kust van Libië om het wapenembargo te handhaven.

Missiegebied uitgelicht: Kunduz

Kwartiermakers Kunduz maken grote stappen Het Deployment Element, de eenheid van Nederlandse kwartiermakers die de infrastructuur voor de Geïntegreerde Politietrainingsmissie in Kunduz opbouwen, is voortvarend van start gegaan. Sinds afgelopen zaterdag is bijvoorbeeld het communicatiecentrum in de lucht en wordt 24 uur per dag bemand.

Kwartiermakers Kunduz van start
* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 12 april 2011 | wmv | 2:10 | 5.3 MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 12 april 2011 | mp4 | 2:10 | 7.4 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 12 april 2011 | 3gp | 2:10 | 1.2 MB
* Uitgeschreven tekst Zie het origineel

Het Deployment Element (DE), de eenheid van Nederlandse kwartiermakers die de infrastructuur voor de geïntegreerde politiemissie in Kunduz opbouwt, is voortvarend van start gegaan. Sinds afgelopen zaterdag is bijvoorbeeld het communicatiecentrum in de lucht en wordt 24 uur per dag bemand.

Nu het communicatiecentrum operationeel is, zijn ook de verbindingen en de communicatie met Nederland gewaarborgd en zijn de kwartiermakers permanent bereikbaar. Dit is niet alleen belangrijk voor de aansturing vanuit Nederland, maar ook worden van hieruit alle benodigde logistieke activiteiten ondersteund.

Inrichten basis
De snelle start was mede mogelijk door het voorbereidende werk van Planning and Liason Team (PLT). Zaterdag droeg de commandant van het PLT, luitenant-kolonel Huub van Leeuwen, de leiding over aan ranggenoot Tjeerd Blankestijn. Nu is het de taak van Blankestijn om de noodzakelijke logistieke voorbereidingen te treffen zodat de medio dit jaar verwachte politietrainers en ondersteunend personeel na aankomst direct aan de slag kunnen.

Het leveringscontract wordt ondertekend. Foto: ministerie van Defensie

Woon- en werkcontainers Ook de faciliteiten die de Duitse militairen ter beschikking hebben gesteld, droegen bij aan de voortvarende start van de activiteiten. Het Deployment Element hoefde hierdoor namelijk geen tenten voor de eigen legering op te bouwen en kon direct met de voorbereidende werkzaamheden voor de komst van de tijdelijke woon- en werkfaciliteiten beginnen. Gisteren tekende de commandant van het Deployment Element, luitenant-kolonel Blankestijn het contract voor de levering van de tijdelijke legering- en werkcontainers.

Ruimte maken
Uiteindelijk verrijzen er op het kamp permanente legering- en werklocaties in de vorm van stenen gebouwen. Het vrijmaken van voldoende ruimte voor deze grotere faciliteiten op het toch al volle kampement behoorde tot de uitdagingen van het PLT.