Nederlands Uitgeversverbond

Rechtbank New York wijst Google Boekenovereenkomst af


* 22 maart 2011

De schikking van 125 miljoen dollar die Google met vertegenwoordigers van Amerikaanse uitgevers en auteurs had getroffen om boeken op het internet toegankelijk te maken, is door de rechter in New York afgewezen.

Op 22 maart 2011 beantwoordde de rechter die belast was met de beoordeling van de gewijzigde `settlement agreement ` de kernvraag of de in 2008 gesloten en in 2009 herziene overeenkomst fair is negatief: "hoewel de digitalisering van boeken en de oprichting van een universele digitale bibliotheek velen ten goede zou komen, gaat de schikkingsovereenkomst simpelweg te ver". De rechter gaf aan dat veel bezwaren tegen de schikkingsovereenkomst zouden kunnen worden weggenomen indien deze in plaats van een `opt-out-' een `opt-in'-regeling zou worden. Hij drong er bij partijen dan ook op aan de overeenkomst dienovereenkomstig aan te passen.

Het mededingingsrecht blijkt de doorslag te hebben gegeven in het besluit. De rechtbank overwoog dat de overeenkomst Google een te groot voordeel ten opzichte van concurrenten zou geven. Daarnaast zou Google te ruim worden beloond voor het zonder toestemming van rechthebbenden op grote schaal verveelvoudigen van boeken. Het oplossen van de problematiek rond de verweesde werken acht de rechter eerder een zaak voor het Congres dan voor private partijen met een commercieel belang.

De uitspraak van 22 maart 2011 heeft vooralsnog tot gevolg dat het zonder toestemming scannen, opslaan en toegankelijk maken van nieuw materiaal door Google een inbreuk op de rechten van rechthebbenden inhoudt. Nu een overkoepelende overeenkomst voorlopig van de baan is, betekent dit dat Google hierover afspraken zal moeten maken met individuele rechthebbenden.

De New Yorkse rechtbank heeft op 25 april 2011 een `status conference' (soort regiezitting) gepland waar de voortgang van de procedure nader zal worden bekeken.

Er zijn verschillende scenario's mogelijk; de laatste optie lijkt hierbij het meest kansrijk:

* partijen kunnen beroep aantekenen tegen het vonnis (lijkt niet erg kansrijk);

* procedures, waaraan de schikkingsovereenkomst een voorlopig einde maakte, worden voortgezet;

* er kan een nieuwe overeenkomst worden opgesteld rekeninghoudend met het vonnis.

Het Vaksecretariaat Economische en Juridische Zaken van het NUV volgt de ontwikkelingen in de Google boekenzaak op de voet en zal, zodra daartoe aanleiding is, hierover nader berichten.