Hilversum, donderdag 8 april 2011 Nr. 089
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 15
De Verandering, maandag 11 april, 18.25 uur, Nederland 2
Door de woonkamer klinkt swingende saxofoonmuziek. Roos Kres speelt sax, haar man piano en ondertussen doet hun dochter verwoede pogingen om de maat te slaan. Een vrolijk, levenslustig tafereel. Toch is dit maar één kant van de medaille: 'Als ik depressief ben, is alle muziek uit mijn leven, letterlijk en figuurlijk.' Roos heeft al jaren last van manisch depressiviteit. Hoe zij hiermee omgaat en of ze God op zulke momenten nog kan ervaren vertelt ze aan Mirjam Bouwman in 'De Verandering en het lied van jouw Leven'.
Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.
Melk en Honing, maandag 11 april, 19.25 uur, Nederland 2
Presentatrice Marion Lutke test de levensstijl van Sofie van den Enk op duurzaamheid. Sofie krijgt een duurzame gadget cadeau: een leuk vlinderkastje.
TV-magazine over duurzaam genieten van al het moois dat de schepping te bieden heeft. Meesterkok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en presentatrice Marion Lutke test de levenstijl van Bekende Nederlanders op duurzaamheid.
Tevens is er iedere week een reportage over mensen die het roer hebben omgegooid en hun bestaan op een gezonde manier hebben ingericht. Verder tips om zuiniger en rijker te leven.
XMIX, woensdag 13 april, 14.05 uur, Nederland 3
De parels van de barones
De parels van de barones zijn tijdens een golftoernooi gestolen. Een van de keurige gasten is waarschijnlijk de dader, maar wie? De barones en de graaf weten zich geen raad.Tijd voor XMIX!
XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!
De Kist, donderdag 14 april, 00.25 uur, Nederland 2
Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.
Deze week in De Kist: Jan Terlouw
Wetenschapper, politicus en schrijver Jan Terlouw (79) houdt zich niet met het leven na de dood bezig. Daar kun je volgens hem geen zinnig woord over zeggen. Hij maakt zich zelfs boos over de 'dogmatische onzin' die veel religies over een hiernamaals verkondigen.
Volgens Jan is de mens het enige dier dat zich bewust is van zijn eigen sterfelijkheid. Onze levensdrang maakt dat we willen geloven dat het leven verder gaat. Jan ziet de dood als een filosofische noodzakelijkheid. Als de dood niet zou bestaan, dan zou het leven stilstaan.
Het grote thema van zijn leven is verantwoordelijkheid. Die moeten we volgens hem allemaal dragen. Dat geldt ook voor het laatste moment. Jan is daarom voorstander van een wettelijke regeling die euthanasie, onder strenge bepalingen, mogelijk maakt.
Jan houdt zich ook niet bezig met zijn eigen afscheid. Het leven moet geleefd worden. 'Je kunt ontzettend lang dood zijn, het leven nú, daar gaat het om.'
Herman Wegter in gesprek met een man die zijn ratio nooit uitschakelt.
Hoe is het toch met...?, donderdag 14 april, 22.25 uur, Nederland 1
In het nieuwe EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 15 april, 15.10 uur, Nederland 3
De knutselwedstrijd
Tjonge, wat zitten Dop en Kurk lekker te knutselen, zeg! Ze maken allebei een eigen race-auto. Van karton en deksels en stukjes papier. Ze doen erg hun best want ze doen mee met een knutselwedstrijd. En ze willen natuurlijk allebei winnen! Hup, hier een wiel. En hup, daar een wiel. En nog een wiel. En het laatste wiel. Dop is klaar met zijn auto. Maar Kurk begrijpt het niet: hij had toch ook vier wielen? Nou heeft ie er nog maar twee.... Wat?! Heeft Dop die gepakt?!
Rail Away, zaterdag 16 april, 17.55 uur, Nederland 2
Kroatie/Zagreb-Rijeka
Een documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Vanaf de hoofdstad Zagreb een reis naar de kust en grootste haven, Rijeka. Zo krijg je een goed beeld van Kroatië, waar moerassen plaats maken voor woest bergland, voor de trein steil afdaalt naar de kust.
Nederland Zingt, zaterdag 16 april, 18.20 uur, Nederland 2
In deze Nederland Zingt staat de samenzang centraal. Met samenzang wordt een manier van zingen bedoeld waarbij een groep mensen gezamenlijk een lied ten gehore brengt. Bij samenzang hoeven de zangers niet muzikaal geschoold te zijn en de muziek ligt goed in het gehoor.
Luther en Calvijn gaven beide een duidelijke aanzet tot samenzang. Luther door zijn teksten in de Duitse taal, bestemd om gezongen te worden door gewone mensen, en Calvijn door psalmen. Zij wisten al vroeg dat samenzang bijdraagt aan een intens gevoel van verbondenheid.
De Grootste Royaltykenner, zaterdag 16 april, 20.05 uur, Nederland 2
Wie bestijgt de 'troon' en is bij machte deze tot het laatst te behouden?
Aan de hand van de mooiste royaltymomenten presenteren Jeroen Snel en Bert van Leeuwen ook dit jaar weer De Grootste Royaltykenner.
Deze spannende kennisquiz test royalty-experts uit het hele land op hun kennis van de koninklijke familie Niet alleen de geschiedenis van het Koninklijk Huis staat centraal, maar ook het protocol en de lifestyle van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun familie. Wie overleeft alle spelrondes en mag aan het eind van de aflevering plaatsnemen op de 'troon'?
In de eerste aflevering van De Grootste Royaltykenner binden drie royaltykenners de strijd aan met de winnares van het afgelopen seizoen, Dieuwke de Vries uit Noarburgum. Zij is de 'koningin' en zit bij aanvang van de eerste aflevering op de 'troon'. Dieuwke speelt in deze spannende kennisquiz tegen drie royaltykenners die een aanval doen op haar positie. Overleeft zij de eerste aflevering of wordt ze opgevolgd door een nieuwe kenner?
Nederland Zingt op Zondag, zondag 17 april, 9.00 uur, Nederland 1
Het is Palmzondag, het begin van de lijdensweek. Op Goede Vrijdag zendt de EO de Matteüs Passie uit, het werk van Bach voor het eerst in het Nederlands, uitgevoerd door dirigent Pieter Jan Leusink. Als voorproefje ontmoet ds. Wigle Tamboer vandaag in Nederland Zingt op Zondag de dichteres die de Matteüs Passie uit het Duits heeft vertaald, Ria Borkent. Zij vertelt over de omvang van dit project en hoe ze soms heeft moeten puzzelen: de tekst moet goed aansluiten op de muziek en ook gemakkelijk te zingen zijn. Ria is o.a. bekend van het door haar geschreven Paasoratorium en zij dichtte verschillende Psalmen voor nu. Hoe staat zij in het leven en wat betekenen de liederen voor haarzelf? In de woorden die ze dicht, komt zij ook zelf te voorschijn. Voor het vertalen gebruikte ze de partituur van haar moeder, die 50 jaar geleden zelf in het koor de Matthäus Passion zong. We zien hoe Ria Borkent een repetitie bezoekt van de Matteüs Passie. Na het schrijven van de tekst was ze nog niet kl
aar, ze blijft tot het laatst betrokken bij aanpassingen in de teksten van dit schitterende meesterwerk van Bach. Daarvoor werkte ze nauw samen met Pieter Jan Leusink, die we op de repetitie bezig zien. Ds. Wigle Tamboer vertelt in zijn meditatie hoe ook de boodschap van de bijbel voor ons vertaald is uit het boek Jesaja, een boodschap uit het hart van God.
Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.
Verborgen Verhalen, zondag 10 april, 14.45 uur, Nederland 3
Prinses
'En bovenal moet je elkaar blijven liefhebben. De liefde bedekt immers veel zonden.' 1 Petrus 4:8
Tom, de vader van Sandra, zit in de gevangenis. Hij heeft met geweld een pompstation overvallen en is gepakt. Hoe moet je daar nou mee omgaan? Eigenlijk wil Sandra niks meer met hem te maken hebben! Maar kan dat wel? Tom blijft haar vader, hoe kwaad ze ook is. En hij is ook nog eens een hele gekke en leuke vader. Hoe kan hij dan zoiets verschrikkelijks doen? Sandra moet een keuze maken, wil ze hem nog zien of niet?
Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
Upside Down, zondag 17 april, 21.50 uur, Nederland 3
Wat doe je als de fotograaf een shoot met jou heeft, maar weggeroepen wordt en jou achterlaat met zijn twee Down-neefjes? Neefjes, die het huis onveilig maken en jou tot het uiterste drijven. Het overkomt acteur en presentator Sebastiaan Labrie.
En: stel je gaat lekker lunchen in een restaurant en iedereen staart jou aan omdat van jouw tafeltje de meest gênante boeren en winden af lijken te komen. Je schaamt je kapot, zeker als andere gasten jou erop aan beginnen te spreken.
In candid-programma Upside Down halen vier jongens met Down grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De verborgen camera registreert genadeloos de reacties van gasten die totaal verbouwereerd, stomverbaasd of super geïrriteerd zijn als ze door Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick in de maling worden genomen.
---
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep
Evangelische Omroep