Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Kwaliteit van paprikaâs en trostomaten verpakt in PLA lijkt beter
11 apr 2011
Onderdeel: Food and Biobased Research
De kwaliteit van paprikaâs en trostomaten verpakt in PLA lijkt hoger te
scoren dan in de traditionele kunststoffen. Dit komt naar voren uit
onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research, uitgevoerd in
opdracht van Eosta (vermarkter van biologische groente en fruit),
Taghleef Industries (fabrikant van verpakkingsfoliën) en Bio4Pack
(totaalleverancier van bioverpakkingen). Eerder onderzoek van Food &
Biobased Research dit jaar bewees al dat verpakkingsmaterialen zoals
suikerrietvezels, PLA-schaaltjes en PLA-folies beter scoren op
milieuprestaties.
âWe geven retailers hiermee een tool in handen om minder derving te
hebben in de winkels en gelijktijdig iets goeds te doen voor het
milieuâ, zegt Paul Hendriks, die binnen Eosta verantwoordelijk is voor
de verpakkingen van Nature & More. âWij gebruiken al jaren
composteerbare verpakkingen uit hernieuwbare grondstoffen en zijn blij
dat wetenschappelijk onderzoek nu ondersteunt wat wij al die tijd al
ervaren. In de praktijk blijkt dat onze versproducten twee dagen langer
houdbaar blijven in PLAâ. Eosta introduceerde de composteerbare
verpakking als eerste bij de Europese consument (in 2005). Inmiddels is
het bedrijf de grootste afnemer van composteerbare verpakkingen uit
hernieuwbare grondstoffen in de AGF-branche.
De PLA-verpakkingen van de opdrachtgevers van het onderzoek (Eosta,
Taghleef Industries en Bio4Pack) zijn gekocht onder het source options
programm, wat inhoudt dat de bedrijven meewerken aan de vraag naar niet
GM*-maïs.
* genetische modificatie
Contact
Fàtima Pereira da Silva
fatima.pereiradasilva@wur.nl
0317 480 232