Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Duurzame varkensstal krijgt certificaat uitgereikt van staatssecretaris Bleker

11 apr 2011

Op 11 april 2011 heeft staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie een SBIR-certificaat uitgereikt voor het âStarplus *** 4 PPP- Pâ-project, de integraal duurzame varkensstal. De drie sterren geven het nagestreefde hoge niveau van dierenwelzijn weer, de 4 Pâs staan voor het zorgvuldig omgaan met People, Planet, Profit en Pigs. Starplus *** 4 PPP-P is welzijnsvriendelijk, vermindert de uitstoot van ammoniak, geur en methaan, produceert duurzame energie en een hoogwaardige kunstmest. Deze innovatieve stal is ontwikkeld door een consortium van de bedrijven HoSt BV, Kempfarm BV en Wopereis Staalbouw BV, samen met kennispartner Wageningen UR Livestock Research. De komende 2 jaar wordt via deze SBIR-ondersteuning het Starplus *** 4 PPP-P-concept op Varkens Innovatie Centrum Sterksel en bij varkensbedrijf Kempfarm op praktijkschaal getest.

Met het natuurlijke gedrag en de behoeften van het dier als vertrekpunt is een welzijnsvriendelijk hokontwerp ontwikkeld. Deze duurzame varkensstal heeft verschillende binnen- en buitenruimtes waar de varkens hun natuurlijk gedrag vrij kunnen vertonen. Zo is wroeten een elementaire behoefte van varkens en door toepassing van het Kempfarm-mestbandensysteem is het aanbieden van wroetmateriaal zoals stro of maïs geen enkel probleem. Ook voorziet de stal in de behoefte van varkens om te mesten op een aparte plek. De ontworpen stal laat veel daglicht toe en de lucht wordt ververst door het natuurlijke ventilatiesysteem van Wopereis. Daarmee wordt bespaard op energie voor ventilatie en verlichting en verblijven dier en mens in een frisse en gezonde omgeving wanneer zij in de stal zijn. Doordat de mest direct uit de stal wordt verwijderd, zullen de emissies van ammoniak, geur en methaan uit de stal lager zijn. De mest wordt in een Microferm-vergister van HoSt omgezet naar duurzame energie en warmte. Een groot voordeel is dat de mest op het bedrijf kan worden benut voor energieopwekking zonder toevoeging van grote hoeveelheden van andere biomassa of van mest van andere bedrijven.

Het unieke stalconcept bestaat verder uit de integratie van:
1. de directe scheiding van mest en urine op mestbanden onder het rooster van de mestplekken en afzonderlijke afvoer ervan uit de stal;

2. het vergisten van mest en de resten van het wroetmateriaal (zonder co-producten) en een ammoniakarme urinefractie;
3. het opwerken van het urineconcentraat tot een goedgekeurde kunstmestvervanger.

Door directe scheiding en afvoer van mest en urine zijn deze apart te verwerken. De mest wordt samen met het gemorste en onverteerde voer en het wroetmateriaal in de mestvergister verwerkt tot duurzame energie. Door verwijdering van ammoniak uit de urine wordt het vergistingsproces verbeterd.
Met een ammoniakstripper wordt een stikstofrijke fractie gewonnen uit de urine via de scheidingstechniek TransMembraanChemoSorptie (TMCS). Door de vrijgekomen warmte van de vergister kan het TMCS-proces bij hogere temperatuur uitgevoerd worden met minder chemicaliën.

Ondanks de iets hogere investeringskosten is het verwachte rendement gelijk. De dieren groeien beter en het vlees kan in aanmerking komen voor een milieucertificaat en een Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Daarmee kunnen de producten tegen een hogere prijs verkocht worden, waardoor de meer-investering rendabel kan zijn. Vanuit landschappelijk oogpunt en beleving voor passanten en bezoekers is de verdere vormgeving en positionering van stallen in schetsen uitgewerkt en is de stal voor publiek toegankelijker gemaakt.

Meer informatie en schetsen in de flyer.

Contact
Michel Smits
Tel. 0320 - 293 596