Molukse Dag in het Openluchtmuseum


60 Jaar Molukkers in Nederland

Arnhem, 20110322 -- In 1951 kwamen 12.500 Molukse KNIL militairen en hun gezinnen aan in Nederland voor een ‘tijdelijk’ verblijf. Ter herdenking van ‘60 jaar Molukkers in Nederland’, organiseert het Nederlands Openluchtmuseum op zondag 10 april een Molukse Dag. Een dag vol muziek, verhalen en smaken uit de Nederlands-Molukse gemeenschap.

In de barak in het Openluchtmuseum krijgen dit jaar de Molukse acties in de jaren ’70 een plek. Ingrijpende gebeurtenissen die nog steeds onderwerp van gesprek zijn in de barak. De acties hadden grote impact op onze samenleving, maar plaatsten de positie van Molukkers eindelijk serieus op de politieke agenda.

Molukse dag met Massada
Op de Molukse dag worden museumbezoekers getrakteerd op muziek, verhalen en smaken uit de Nederlands-Molukse gemeenschap. Bij de barak zijn live optredens van de bekende groep Massada en Cosimo Central Station. Theatergroep Delta Dua verzorgt een workshop en vertelt verhalen. In het entreepaviljoen vertelt Huib Akihary – directeur Museum Maluku – over “60 jaar Molukkers” en geeft een blik op de toekomst. De Brothers Timisela uit Tiel presenteren hun project “STERK de film”. Kijk voor het volledige programma op www.openluchtmuseum.nl/agenda

Wijster voorbij
In 2001 benaderden vertegenwoordigers van de Gelders-Molukse gemeenschap het Openluchtmuseum met het plan een Molukse barak te herbouwen. Sinds de opening in 2003 hebben meer dan 2 miljoen museumbezoekers daar kennisgemaakt met de geschiedenis van de aankomst in 1951 tot de verhuizing naar de wijken in de jaren ’60.

Dit jaar breidt het Openluchtmuseum de presentatie uit met een drieluik persoonlijke filmportretten over de Molukse acties in de jaren ’70. Ingrijpende gebeurtenissen die grote impact hadden op onze samenleving en nog steeds onderwerp van gesprek zijn in de barak. Tegelijkertijd plaatsten de acties het Molukse vraagstuk serieus op de politieke agenda.

In de filmportretten delen gijzelaar Paul Saimima en gegijzelde Henk Prins hun persoonlijke herinnneringen aan de treinkaping in 1975 bij Wijster. Rein Sohilait – Moluks opbouwwerker in de jaren ’80 en ‘90 – plaatst de acties in breder perspectief en vertelt over de opkomst van het Molukse opbouwwerk in de jaren ‘80. 

Hollandse Nieuwe
De presentatie in de Molukse Barak is onderdeel van de thematentoonstelling ‘Hollandse Nieuwe. Effecten van migratie’ die van 1 april t/m 30 oktober 2011 in het Openluchtmuseum te zien is. Nederland is een dynamisch land, met inwoners die komen en vertrekken. Dat is al eeuwenlang aan de orde van de dag en laat zichtbaar of haast ongemerkt sporen na in onze samenleving. Dit jaar besteedt het Openluchtmuseum met Hollandse Nieuwe aandacht aan die effecten van migratie. Hollandse Nieuwe geeft geen antwoorden, maar signaleert, prikkelt en informeert. Het museum laat zie hoe de ‘Indorock’ ons dansritme opvoerde, maar ook hoe een rasechte Rotterdammer zijn vertrouwde buurt zag veranderen.

Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem.
Tel: 026-23576111, e-mail info@openluchtmuseum.nl
Website www.openluchtmuseum.nl





Nederlands Openluchtmuseum