Nederlands fotomuseum


Verhalen van migratie, Conny Luhulima en Geert van Kesteren

9-04-2011 - 26-06-2011

Fotografenduo Geert van Kesteren en Conny Luhulima fotograferen de Molukse gemeenschap in Nederland en het onbekende, inheemse volk Alifuru op de Molukken. Samen vertellen zij een universeel verhaal over identiteit en migratie.

c_conny_luhulima.jpg
Huis met koloniale lamp in Ihamahu, de Molukken, Indonesië. Huiskamer van mijn tante Aya Rumalaru in het voormalig dorp van mijn ouders, 2011, Conny Luhulima ©

Dit jaar precies zestig jaar geleden kwamen 4.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland. Hun worsteling met hun eigen inheemse geschiedenis, koloniale en neokoloniale verleden, die tot op de dag van vandaag voortduurt, staat symbool voor actuele kwesties en universele vragen over identiteitsbepaling in deze tijd van globalisering.

Relatieve buitenstaander Van Kesteren zocht naar verhalen van het onbekende, inheemse volk Alifuru op het Molukse eiland Ceram. Hij kwam terug met fascinerende (video)portretten. Luhulima maakt met een technische camera een serie uiterst gedetailleerde opnames van verstilde huiskamers van Molukkers op de Molukken en in Nederland. Een persoonlijke zoektocht naar achtergebleven sporen van culturele identiteit, gemaakt met de blik van de ingewijde.

met dank aan
Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, Fonds BKVB, Stichting Sem Presser Archief, Stichting Nusa Alifuru en Antenna-men