Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Maori's zijn er weer!
Weven, schilderen, musiceren, houtsnijden, krijgskunst en de Haka

Museum Volkenkunde
Leiden
9 & 10 april 2011

De Maori's zijn terug in Volkenkunde! Na het succes van hun bezoek afgelopen zomer, zijn zij op zaterdag 9 en zondag 10 april opnieuw te gast in het museum. Door het geven van workshops weven en schilderen, demonstraties krijgskunst, houtsnijwerk en live muziek laten zij de bezoeker kennis maken met hun cultuur. Ook voor kinderen is het dé gelegenheid om de Maori's beter te leren kennen. Samen met kunstenaar George Nuku, het boegbeeld van de tentoonstelling, gaan zij aan het werk om met z'n allen een groot Maori-kunstwerk te maken. Nuku, die op alle posters en flyers prijkt en een hoofdrol in de reclamespotjes op tv speelt, ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een wandschildering die ze gezamenlijk zullen inkleuren. Museum Volkenkunde brengt de Maori-cultuur naar Leiden!

Demonstraties en live muziek

Tamahou Temara is de Maori-krijgskunstdeskundige bij uitstek. Hij vertelt over welke vaardigheden een Maori-krijger moet beschikken en demonstreert hun wapens en de dreigende Maori-dans, de Haka. Ook het Maori-houtsnijwerk komt dit weekend aan bod. Brett Rollo, een van de Maori-houtsnijders die afgelopen zomer al in Volkenkunde te gast was, geeft verschillende demonstraties.

Fluiten, trompetten, ritme-instrumenten en bromhouten zijn traditionele Maori-muziekinstrumenten. De schelptrompet is een van de meest spectaculaire en wordt gebruikt om de komst van de Waka taua of een eerstgeborene aan te kondigen. Terwijl hij de verschillende instrumenten bespeelt, licht Tamahou het gebruik ervan toe.

Workshops weven en Maori-motieven

Onder leiding van de beste Maori-weefster van Nieuw-Zeeland, Tina Wirihana kan het publiek zelf met vlas aan het werk. Zij is een vooraanstaand expert die in binnen- en buitenland de Maori-kunst op het gebied van vezels en weven doceert. Presentaties en films tonen de belangrijke rol die het weven van oudsher in de Maori-cultuur inneemt. De intrigerende motieven die op veel wapens, muziekinstrumenten, houtsnijwerk en in Maori-tatoeages voorkomen, staan in de workshop Maori-motieven centraal. Steve Gibbs, van Maori-Britse afkomst, is zowel kunstenaar als docent op het gebied van de Maori beeldende kunst.

Kinderactiviteiten
Samen met kunstenaar George Nuku gaan kinderen aan de slag. George Nuku, boegbeeld van de tentoonstelling, is modern kunstenaar wiens werken in meerdere gerenommeerde musea in West-Europa te zien zijn. Speciaal voor dit weekend heeft hij een wandschildering over de kunsten en ambachten van de Maori's ontworpen. Kinderen mogen deze samen met hem inkleuren. En natuurlijk kunnen ze ook een bouwplaat van de Waka, de Maori-kano maken, of een Tiki-hanger kleuren.

Kijk voor het volledige programma op www.volkenkunde.nl.