Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Boottocht door Leiden voor diakoniewerkers

Armenprojecten in beeld

Rotterdam, 14 maart 2011 - Zaterdag 9 april a.s. is er de mogelijkheid per rondvaartboot kennis te maken met een aantal verrassende diaconale projecten in het mooie centrum van Leiden. Leden van parochiële caritasinstellingen en diaconale werkgroepen in het bisdom Rotterdam kunnen zich opgeven voor deze bijzondere boottocht. De projectentocht is een initiatief van het bisdom Rotterdam en de Diocesane Caritas Instelling van het bisdom Rotterdam.

Op het programma staan bezoeken aan


* Diaconaal Centrum 'De Bakkerij'.
Vanuit dit gebouw wordt door de kerken al eeuwenlang hulp wordt gegeven aan (arme) Leidenaren. Sinds de 17de eeuw was hier de Armenbakkerij waar brood gebakken werd voor de armen. Tegenwoordig is Diaconaal Centrum De Bakkerij een modern centrum voor hulp en dienstverlening waar vanuit de Protestantse en RK kerk hulp gegeven wordt aan ieder die dat nodig heeft. Daarnaast wordt aan diverse organisaties binnen het centrum een werk- of vergaderplek geboden voor hun activiteiten voor groepen mensen die in onze samenleving in de knel dreigen te komen.


* M25 Leiden en M25 Roemenië.
M25 Leiden daagt jongeren tussen 12 en 17 jaar uit om zich in te zetten voor de zwakkeren in de stad Leiden en omgeving die best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sinds 1988 zijn er vanuit De Bakkerij contacten met een diaconale hulporganisatie van de protestantse kerk in Targu Mures, Roemenië. Deze diaconie biedt hulp aan weeskinderen, straatkinderen, bejaarden, arme en dakloze gezinnen en iedereen die voor hulp bij hen aan de deur klopt. Ieder jaar gaat er in de zomer concrete hulp naar Roemenië, in de vorm van een jongerenwerkvakantie (M25 Roemenië). M25 verwijst naar hoofdstuk 25 uit het Evangelie van Matteüs, waar de werken van barmhartigheid worden genoemd.


* straatpastoraat met de Leidse straatpastor Paul Brommet. De straatpastor gaat er op uit, zoekt de mensen op en is meestal de hele dag op straat te vinden of in ontmoetingsplekken van dak- en thuislozen. De straatpastor heeft oog en oor voor vragen rond zingeving en eigenwaarde, schuld en verzoening, verlies en verdriet, hoop en perspectief. Hij voert persoonlijke gesprekken en organiseert vieringen. Ook kan de pastor betrokken zijn bij begrafenissen van dak- en thuislozen, die soms zelfs naamloos zijn.


* Exodushuis Leiden en kennismaking met manager Pim van Doorn. Begeleiders van Exodus Leiden ondersteunen (ex-) gedetineerden bij alles wat zij in het leven na hun detentie tegenkomen: nieuwe vrienden maken, oude contacten weer herstellen, schulden aflossen, passend werk vinden en aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling. Naast de hoofdvestiging aan de Plantage is er op de Uiterste Gracht een tweede Exodushuis, een zogenaamd doorstroomhuis, waar aan maximaal vier bewoners woonruimte wordt geboden na hun verblijf bij Exodus.


* 'Dress for success'.
Veel mensen zijn actief op zoek naar een betaalde baan, die bij hen past. Maar voor iemand met een uitkering of een minimum inkomen valt het niet mee zich voor een sollicitatiegesprek representatief te kleden. Hierdoor wordt de kans op 'een goede eerste indruk' gemist en gaat de baan naar een ander. Dress for Success is er juist voor deze mensen.


* maatschappelijke opvang van Stichting De Binnenvest. In het centrum van Leiden biedt De Binnenvest 24-uurs opvang voor dak- en thuislozen: cliënten kunnen er een praatje maken, iets eten, slapen, douchen of een was draaien. Het is een veilige plek. Het Sociaal Pension is een thuis voor wie het in zijn eentje niet redt. Cliënten die nog nét de stap naar volledige zelfstandigheid niet kunnen zetten, huren een kamer in een pand van De Binnenvest. De Binnenvest biedt ook Crisisopvang bij acute dakloosheid.

De tocht is georganiseerd in samenwerking met De Bakkerij en Stichting MARA, een instelling voor maatschappelijk activeringswerk in de provincie Zuid-Holland. Mara stimuleert, adviseert en ondersteunt vrijwilligers die zich inzetten voor mensen in kwetsbare of achtergestelde posities. Mara is een levensbeschouwelijke instelling van katholieke signatuur. (622 woorden)

Einde bericht

Noot voor de redactie /