Ingezonden persbericht


Akkermania

9 april t/m 26 juni 2011

De Kunsthal Rotterdam presenteert met de tentoonstelling Akkermania de oneindige variatie in het werk van de Nederlandse schilder Philip Akkerman. In 1981 beslist Akkerman om zelfportretten te schilderen. In dertig jaar bouwt hij een oeuvre op van bijna drieduizend schilderijen, waarvan geen zelfportret hetzelfde is. De ruim vierhonderd werken in de tentoonstelling laten zien hoe veelzijdig zijn werk is. Voor Akkermania heeft de Kunsthal elf verschillende verzamelaars uitgenodigd om hun volledige 'Akkerman'-collectie te presenteren. Het publiek kijkt voor het eerst door de ogen van de verzamelaars mee naar Akkermans intrigerende oeuvre.

De beslissing van de kunstenaar
Naast de beslissing van Philip Akkerman om alleen zelfportretten te schilderen, legt hij zich in de loop van de jaren steeds meer beperkingen op. Hij gebruikt voor zijn portretten slechts drie formaten (27x25 cm, 40x34 cm en 50x43 cm) en na een aantal ongerepte jaren schildert hij sinds 1985 zijn werken in olieverf en tempera op geprepareerde paneeltjes, volgens de techniek van oude meesters. De vastgestelde regels leveren de kunstenaar een interessant speelveld op. Als de lijnen eenmaal zijn getrokken, kan het spel beginnen, want talrijke vragen blijven over. "(...) De weergave van de huid, het belang van stijl, de oorsprong en het einde van de schilderkunst, zijn er regels, hoe serieus of hoe plezierig moet of mag een schilderij zijn, het belang van gelijkenis, van techniek, chaos, onzekerheid en twijfel (...) en nog veel meer, maar vooral: (wie of wat) ben ik?" zo schrijft Akkerman aan één van de verzamelaars in 2007. In de beperking blijken de mogelijkheden eindeloos.

Akkermania

Het werk van Philip Akkerman is in belangrijke collecties in binnen- en buitenland opgenomen. De elf verzamelaars zijn gevraagd om alle werken van Akkerman uit hun bezit aan de Kunsthal te lenen; iedere complete verzameling vertelt zijn eigen verhaal. De ene verzamelaar kiest uit elk jaar één werk, een ander koopt een chronologisch aansluitende serie in één keer. De Caldic Collectie bezit met ruim 250 werken de grootste verzameling zelfportretten van Akkerman en volgt zijn oeuvre op de voet door jaarlijks nieuwe werken aan te kopen. Andere verzamelaars zoals Hauser & Wirth Collectie kozen eenmalig voor een krachtige serie portretten, terwijl J. Mondt steevast schilderijen uitzoekt die 'gek' zijn en uit de toon vallen. Akkermania toont de oneindige variatie in het werk van Philip Akkerman gezien door een elftal paar ogen.

Publicatie

Bij Uitgeverij d'jonge Hond verschijnt de gelijknamige publicatie met teksten van Paul Schnabel. In tekst en beeld komen de verzamelaars aan het woord over hun 'Akkermania'.




Ingezonden persbericht