Ingezonden persbericht
Persbericht
Hoogwaardige waterstofkennis blijft behouden voor Nederland
ECN draagt deel onderzoeksactiviteiten over aan HyET
Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en HyET zijn in maart overeengekomen dat een deel van de ECN onderzoeksactiviteiten zal worden overgedragen aan HyET. Hierbij gaat het om onderzoek dat voorheen werd gedaan door de ECN afdeling Waterstof en Schoon Fossiel. Een aantal ECN waterstofexperts is inmiddels in dienst getreden van HyET. Daarnaast heeft HyET patentaanvragen en een deel van de onderzoeksapparatuur overgenomen.
Voor ECN past deze overdracht in de nieuwe programmastrategie. Hierbij richt ECN zich op een versterking van de hoofdactiviteiten waarin zij een sterke (inter)nationale positie heeft: windenergie, zonne-energie, biomassa, duurzame proces- en warmtetechnologie en beleidsstudies.
ECN heeft 25 jaar succesvol bijgedragen aan de ontwikkeling van brandstofcellen. Een groot aantal ECN-uitvindingen worden momenteel op de markt gebracht door Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Brandstofcellen zetten brandstoffen als aardgas en waterstof op zeer efficiënte wijze om in elektriciteit.
HyET BV, Hydrogen Efficiency Technologies, is in 2008 opgericht met als doel het ontwikkelen van efficiënte waterstoftechnologie. Inmiddels beschikt het bedrijf over een technologie waarmee waterstof met heel weinig energie op hoge druk gebracht kan worden. Deze vinding is van groot belang voor het realiseren van waterstof tankstations.
"Sinds de oprichting heeft HyET succesvol samengewerkt met het ECN", aldus Wiebrand Kout (Head of Process Design). "De kennis is van wereldklasse en is voor ons zeer relevant. Hoewel we het beëindigen van het ECN waterstofonderzoek betreuren, zijn we tevreden dat we toch een groot deel van de kennis en het onderzoek hebben kunnen overnemen. Er bestaat wereldwijd grote belangstelling voor de HyET technologie. Deze overeenkomst geeft ons de mogelijkheid om onze ontwikkelingen aanzienlijk te versnellen".
"ECN is blij", zegt Ruud van den Brink (ECN manager Hydrogen Productions & CO2 Capture), "dat een deel van de kennis, de mensen en de hoogwaardige testapparatuur behouden blijft voor Nederland. HyET is voor ons een ideale partij om verder te gaan met waar wij op ingezet hebben: het op de markt brengen van innovatieve waterstoftechnologie. Naast HyET wordt ook brandstofcelkennis en apparatuur overgedragen aan andere Nederlandse bedrijven en universiteiten. De ontwikkeling van CO2-afvangtechnologie, dat ook deel uitmaakte van de afdeling Waterstof en Schoon Fossiel, is nu geïntegreerd in de unit Biomassa, Kolen en Milieuonderzoek. De combinatie van kennis op het gebied van CO2-afscheiding en van omzetting van biomassa biedt grote nieuwe kansen voor ECN".
Over ECN
Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied met een sterke internationale positie. ECN richt zich met het energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: veilig, efficiënt, betrouwbaar en milieuvriendelijk. In opdracht van overheid en bedrijfsleven ontwikkelt ECN hiervoor kennis en technologieën en brengt die naar de markt. Met aandacht op het terugdringen van de energievraag door energiebesparing, het opwekken van energie met duurzame energiebronnen en een efficiënt en schoon gebruik van fossiele brandstoffen (de zogeheten trias energetica). Daarbij voert ECN ook onderzoek uit naar toekomstmogelijkheden en economische achtergronden op energiegebied.
Over HyET
HyET ontwikkelt zeer efficiënte waterstofcompressoren. De door HyET uitgevonden en gepatenteerde compressor heeft geen bewegende onderdelen. Hierdoor ontstaat ook geen wrijving of warmte, en is het energieverbruik veel lager dan dat van de bestaande compressoren. HyET is als enige in de wereld in staat om met deze elektrochemische compressor een druk van meer dan 400 Bar te bereiken. De compressoren zullen worden gebruikt in de industrie en voor waterstoftankstations. Door een snelgroeiend team in Arnhem wordt hard gewerkt om de innovatieve technologie van het laboratorium naar de markt te brengen.