FNV

FNV: zesduizend militairen en burgers van werk naar werk

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "Zesduizend mensen gedwongen de laan uit sturen, dat kan het kabinet niet maken! Dus zeg ik wat ik tegen alle andere werkgevers in Nederland zeg: sociale problemen moet je sociaal oplossen. De financiële nood kan nooit zo hoog zijn dat je niet de ruimte hebt een goed sociaal plan af te sluiten. We verwachten ook van defensie dat ze alles op alles zullen zetten alle mensen van werk naar werk te helpen, met behoud van inkomen."

Minister Hillen van Defensie heeft zojuist de grootste bezuiniging op Defensie ooit afgekondigd. Liefst 12.000 arbeidsplaatsen gaan volgens dit kabinetsvoorstel verloren. Zeker zesduizend mensen worden gedwongen ontslagen. Voor militairen die uitgezonden zijn geweest op gevaarlijke missies naar bijvoorbeeld Uruzgan zijn de druiven het zuurst: zij hebben daar de kastanjes uit het vuur gehaald en worden nu genadeloos aan de kant gezet. Dat is een keiharde slag in het gezicht van het defensiepersoneel. AFMP/FNV-voorzitter Wim van den Burg: "Het is kaal en kil saneringsbeleid. Wij zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten. Medewerkers hebben maandenlang in martelende onzekerheid verkeerd en worden nu snoeihard geraakt door asociaal en onverantwoord beleid."

Geen gedwongen ontslagen
De AFMP/FNV gaat ervoor vechten dat niemand gedwongen op straat komt te staan. Natuurlijk verloop is een socialere en ook reële oplossing; door de vergrijzing zal een fors aantal militairen binnen afzienbare tijd met pensioen gaan. Er is politieke moed nodig om die tijd te nemen. Het sociaal flankerend beleid moet overeind blijven. Wij gaan hierover alleen in gesprek als gedwongen ontslagen worden voorkomen en als er in voldoende mate sprake is van begeleiding van werk naar werk met behoud van inkomen.

Rampzalige kaalslag
We begrijpen dat bezuinigingen nodig zijn, maar de aangekondigde kaalslag is niet minder dan rampzalig. Er zit al geen vet meer op Defensie en daarom gaat snijden enorm veel pijn doen. We vragen ons af waarom Defensie na reeds jarenlange bezuinigingen nu twee keer zoveel moet inleveren in vergelijking met de rest van de overheid.

Toekomst
We betwijfelen of het leger nog wel voldoende kan uitrichten in geval van natuurrampen en terrorisme, ook beginnen we ons af te vragen of Defensie in het algemeen de veiligheid van Nederland nog kan garanderen. Defensie beweert dit te kunnen ondervangen met investeringen op het gebied van cybertechnologie en onbemande wapensystemen. Wim van den Burg: "Laat een ding helder zijn: dit is een asociaal en verwerpelijk beleid: er wordt wel geïnvesteerd in wapengekletter, maar niet in personeel."

Acties
Vanaf aanstaande dinsdag trekt de AFMP/FNV het land in met actiemeetings op een dertigtal defensielocaties. In de aanloop naar de landelijke actiedag voor defensiepersoneel op 16 juni zal de actiedruk worden opgevoerd.




FNV